2016. július 13., szerda

Dylan Halálkúra forgatáson történt balesetéről


Korábban nem sok mindent lehetett tudni Dylan a Halálkúra forgatásán történt balesetéről, ami miatt elsőnek csúszott, majd pedig el is halasztották az utolsó film forgatását. Annyit lehetett olvasni az interneten, hogy az egyik kaszkadőr mutatványt tartalmazó autós jelenet forgatása közben sérült meg. Voltak oldalak, ahol azt írták elütötték, voltak, ahol azt, hogy az autó alá szorult, de nem is az a lényeg, hogy pontosan mi történt, hisz azt csak azok tudhatják, akik jelen voltak a helyszínen.
A lényeg, hogy Dylant baleset érte a forgatáson, súlyos baleset, így agyrázkódás, arci és egyéb sérülésekkel került aztán kórházba. Mindez március 17.-én történt és már július közepe van lassan, így Dylan biztos sokkal jobban van már négy hónappal később. Azóta nem nagyon lehet róla hallani és emiatt más munkái is csúsztak vagy épp csúszni fognak.

Habár szerintem senki nem hibás, és nem is kellene hibást keresni a baleset miatt, gondolom sokan mégis próbáltak rájönni, hogy kinek a hibájából történhetett a baleset. Találtam egy cikket online, amiben a baleset utáni nyomozás eredményeiről írtak néhány dolgot. Eszerint a film produkciós csapata okolható a baleset bekövetkezése miatt, mert idézem "a színész igen minimális utasítást kapott a jelenethez és a biztonsági zsinór is rövid volt". Ha jól értelmezem, amit a cikkben írnak, akkor az történhetett, hogy amikor Dylan ugrott az autóra, akkor a zsinór rövidsége miatt az visszarántotta és megakasztotta a mozzanatot és a lendület miatt visszaesett.

Másrészt a nyomozás eredményeként az is olvasható a forrás oldalon, hogy a korábban már megtervezett és begyakorolt jelenetet az utolsó percekben megváltoztatták, és nem tudtak épp ezért minden egyes apró részletet újra megtervezni és begyakorolni. Ez a változtatás növelte a sérülés kockázatát, hisz már két autó között kellett mozogni, amik nem is voltak egymással kapcsolatban.

A 20th Century Fox, vagyis a film készítőinek produkciós csapata azt nyilatkozta a nyomozás során, hogy igenis jól begyakorolták a megváltoztatott jelenetet, legalább ötször sikeresen. Nem teljesen értenek egyet a nyomozás eredményeivel, de nagyon sajnálják, ami Dylannel történt.

Biztos, hogy érdekes a dolog, és tudom, hogy kell a nyomozás, mert sosem lehet tudni, de akkor se értem, miért kell a hibást keresni. Szerintem ez egy szerencsétlen baleset volt, ami a kaszkadőr mutatványokat igénylő jeleneteknél bármikor előfordulhat, még akkor is, ha mindent megterveznek és begyakorolnak. Persze kérdés, hogy miért nem Dylan kaszkadőre csinálta ezt a jelenetet, ha tényleg ennyire veszélyes volt, de végül is nem érdemes ezen vitatkozni. Ami történt, megtörtént.

2 megjegyzés:

  1. Én sem ertem, hogy ha tudták, hogx nem egy megszokott, könnyű mutatvány lesz, amit akár mindenki meg tudna csinálni, akkor miért nem használtak dublőrt?
    Lehet, hogy Dylan azt mondta, higx "nem, nem jó lesz"; de én akkor sem kockáztattam volna. Ők igy tettek. Na, mi lett az eredmény?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, ez a legnagyobb kérdés.
      Én erre csak annyit tudok mondani, hogy Dylan szereti maga csinálni a kaszkadőr mutatványt ígérő jeleneteket is, ha azok nem olyan nehezek. A korábbi filmekben is a legtöbbet ő maga csinálta, erről többször is nyilatkoztak a készítők és a színészek is. Mivel eddig semmi baj nem volt, így nem gondoltak arra, hogy most valami félresikerülhet.
      Sajnos ilyen az élet, mindig akkor jön valami váratlan balszerencse, amikor nem számít rá az ember. :(

      Törlés