2016. július 2., szombat

VESZETT AKTÁK HETE: 6. nap


Tovább folytatjuk ezt a hetet és ma is hozom az újabb részletet a The Maze Runner Files-ból. Fogadjátok szeretettel! :)


6. részlet:

Thomas első emléke a Kitörésről

Öt nap telt el azóta, hogy Thomast bezárták a fehér szobába. Az ötödik napon, miután elvégezte a szokásos tevékenységeit – edzés, evés, gondolkodás, újra – lefeküdt a földre aludni, hogy megszabaduljon új, borzalmas világától legalább egy kis időre. Rövid időn belül elaludt, és az álom sem váratott magára.
Kicsi volt még, nem tudta volna megmondani pontosan, mennyi idős. Egy sarokban kuporgott, átkarolva a térdeit, reszketve félelmében. Az apja – a férfi, aki fogta, mesét olvasott neki, megpuszilta és megölelte őt – tombolt, gyűlöletes dolgokat üvöltött, összetörve a berendezést. Az anyja megpróbálta megállítani, de a férfi ellökte magától, mintha nem ismerné meg. Az asszony megbotlott, és megpróbálta visszanyerni az egyensúlyát, de végül nekiesett a falnak alig egy méterre Thomastól.
Zokogva kúszott a fiú felé, és megölelte őt.
- Ne aggódj, kicsim – súgta – Hamarosan itt lesznek, és elviszik őt.
- Kik? – kérdezte Thomas. A hangja annyira vékonyan csengett, hogy belesajdult álmodó énjének szíve.
- Az emberek, akik gondoskodni fognak róla – válaszolta az anyja – Emlékezz, az édesapád nagyon, nagyon rosszul van. Ez nem ő. Ez a betegség.
Hirtelen a férfi szembefordult velük, arca lángolt a dühtől.
- Betegség? Jól hallottam, azt mondtad betegség? – minden egyes szó méregként csepegett a szájából.
Az édesanyja megrázta a fejét, szorosabban szorítva magához Thomast.
- Miért nem mondtad, asszony? – folytatta az apja, és tett feléjük egy lépést. Zihált, hogy levegőhöz jusson, a mellkasa szaporán járt fel és alá, a keze hol ökölbe szorult, hol elernyedt – A Kitörés. Mondd el a fiúnak, hogy is működik ez. Mondd meg neki az igazságot. Az apád elkapta a Kitörést Thomas. Igazán szépen halad előre – még egy lépés – Az anyád is elkapta. Bizony. Nemsokára egyenként rágja le az ujjait, és azt szolgálja fel neked reggelire. Eszelősen kacag majd, miközben kitöri az ablakokat, hogy a szilánkokkal vágja fel az ereidet. Őrült lesz, akárcsak az apád, fiam.
Még egy lépés. Thomas szorosan lehunyta a szemét, remélve, hogy mikor kinyitja, eltűnik az egész. Az álmodó része azt kívánta, bárcsak vége lenne már.
- Nézz rám fiam – vicsorogta a férfi – Nézz a szemembe, ha hozzád beszélek.
Nem tehetett róla. Thomas mindig megtette, amit az édesapja kért tőle. Az édesapja most nyugodtnak látszott. Kivéve egy dolgot. Olyan erősen szorította ökölbe a kezét, hogy minden vér kiment belőle.
- Ez az – mondta – Jó fiú. Nézz rám. Őrültnek látszok? Hm? Annak?
Az utolsó két szót már üvöltötte.
- Nem, apám– válaszolta Thomas, csodálkozva, hogy ki tudja ejteni ezeket a szavakat remegés nélkül.
- Tévedsz, fiam – a férfi arcát újra ráncokba gyűrte a harag – Őrült vagyok, fiú. Egy bolond. Fel foglak falni mindkettőtöket vacsorára, és minden egyes falatot kiélvezek.
- Elég! – sikoltotta az anyja, a magas hang fájdalmasan hasított bele Thomas dobhártyájába – Most azonnal hagyd abba! Esküszöm, ha csak hozzá mersz érni a fiamhoz, kitépem a szívedet.
A férfi felkacagott. Hátravetette a fejét, és csak kacagott, kacagott, az egész teste rázkódott, betöltve az egész házat a borzalmas hanggal. Thomas soha nem hallott még ilyen rémisztő hangot. De a férfi nem hagyta abba, csak nevetett, nevetett és nevetett.
- Elég! – sikított újra az asszony, újra és újra ismételgetve, míg végül a fiú nem bírta tovább, és befogta a fülét.
Hirtelen meghallották a kapucsengő hangját, amely nem sokkal harsogta túl a férfi őrületét. Mindketten mélységes csendbe burkolództak. Az édesapja a bejárati ajtó felé pillantott, az arcán nem látszott más, csak színtiszta félelem.
- Itt vannak – az anyja hangja elcsuklott – Édesem, életem szerelme, itt vannak, hogy elvigyenek.
Thomas felébredt.

*A fordításért hálás köszönet Ákosnak! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése