2015. március 29., vasárnap

Poszt-apokaliptikus könyvajánló, vagyis melyek azok a könyvek, amelyek tetszenének, ha imádod Az Útvesztőt


Mivel mostanában megint eléggé holtidőszak van, így sokat gondolkozunk azon, hogy mivel tölthetnénk ki az időt, amíg be nem indul a Tűzpróba promója, és ki nem jönnek az első anyagok a filmből. Így gondoltunk jó ötlet lenne egy ilyen ajánlós poszt, melynek az egyik részében 5 könyvet, míg a másikban 5 filmet/sorozatot gyűjtünk össze nektek, melyek szintén valamilyen poszt-apokaliptikus világban játszódnak.

Sokan Az Útvesztő trilógiát disztópiának gondolják, pedig műfaját tekintve inkább poszt-apokaliptikus történet. A két műfaj hasonlít, sok elem bennük közös és hasonló, de alapvetően mégis mások. Íme a két műfaj meghatározása, ha valaki nem tudná tisztán a kettő közt a különbséget.

Disztópia:
"Az utópia fogalmát rendszerint úgy értjük, mint a vágyott, áhított jövő képét vagy akár egyenesen tervrajzát. A disztópia ezzel szemben a félt, elkerülni vágyott jövő képét és megvalósítási lehetőségeinek a számbavételét jelenti. Az utópia a haladásba és felvilágosodásba vetett hithez tartozik inkább, míg a disztópiákat a haladásba vetett hitből való kiábrándulás vagy az iránta eleve meglévő szkepszis élteti." (Forrás)

Poszt-apokaliptikus:
Egy látomásszerű világkép, egy olyan végítéletszerű jövőkép, mely egy világméretű katasztrófa miatt (lehet az atomháború, valamilyen hatalmas természeti katasztrófa, gyilkos vírus, idegenek támadása stb.), egy világméretű katasztrófa után látunk olyannak, amilyen. Ez általában mindig egy baljós, sivár jövőkép, ezáltal elgondolkodtató is egyben. (Ezt a wikin találtam, és a forrás ismeretlen, de szerintem remekül megragadja a lényeget.)

Elsőnek a könyvajánlót hozom, vagyis most 5 olyan poszt-apokaliptikus könyvet szeretnék a figyelmetekbe ajánlani, melyeket olvastam, és melyek nekem tetszettek. Imádom ezt az 5 könyvet és remélem nektek is felkelti valamelyik az érdeklődéseteket.
(Persze ezeken kívül még számos könyvet lehetne felsorolni, és biztos nektek is vannak kedvenceitek, amit kommentben szívesen megoszthattok velünk. :)
(A könyvek alá belinkeltem a róluk írt kritikámat, de nagy részük SPOILERES, némelyik jobban, némelyik kevésbé, így ennek tudatában óvatosan nyissátok meg a linket!)

Tehát akkor az 5 könyv, amit mindenképp ajánlok nektek, ha imádtátok James Dashner Az Útvesztőjét:

1. Dan Wells: Részben ember

Fülszöveg:

Az emberi faj a teljes megsemmisülés szélén áll, miután a Részlegesekkel – az emberekhez megtévesztésig hasonlító, ám mesterségesen előállított szerves lényekkel – folytatott háború megtizedelte a népességet. Az ott bevetett RM nevű vírus néhány tízezerre redukálta a túlélők számát, akik Long Islanden rendezkedtek be, míg a Részlegesek rejtélyes módon visszavonultak. Bármikor lecsaphatnak újra, de ennél is sürgetőbb probléma, hogy egy évtizede nem született az RM-re immunis csecsemő.

Kira, egy tizenhat éves orvostanhallgató a saját bőrén tapasztalja meg, ahogy az RM miatt az emberiség maradéka lassan kipusztul, miközben a kötelező terhességi törvény a polgárháború szélére sodorja őket. Kira nem hajlandó tétlenül nézni az eseményeket, mindent elkövet, hogy megtalálja a vírus gyógymódját. Erőfeszítései közben döbben rá: mind az emberiség, mind a Részlegesek túlélése azon múlik, sikerül-e felfednie a két faj közötti kapcsolatot – amelyet az emberiség vagy elfelejtett, vagy soha nem is tudott róla.


2. Kemese Fanni: A napszemű Pippa Kenn

Fülszöveg:

Pippa bármit feláldozna az élő emberi beszédért, vagy egy érintésért. 

Az erődházban a napok egyformák, és társaságot csak színes digitális magazinok adnak. Az erdőt a biológiai katasztrófa áldozatai uralják, akik gyűlölik a szépséget és emberséget, az elveszett életük nyomait. Bármikor megölnék Pippát. 

Pippa tizenhetedik születésnapján döbbenetes dolog történik. Vajon megváltozhat az élete? Létezhet számára a szerelem egy ilyen zord világban? Mit jelent a társ? És mit jelent a bizalom?





3. Amy Kathleen Ryan: Ragyogás

Fülszöveg:

Mit éreznél, ha egy olyan űrhajón születtél volna, ahol csak a szüleid és az idősebbek ismerik a Földet? Te sosem láttad, csak az általuk mesélt történetek alapján ismered, és minden vágyad, hogy megérkezzetek az új otthonotokba, arra a bolygóra, amelyet benépesíthettek.

A történet középpontjában Waverly áll, akinek az élete váratlan fordulatot vesz. A barátja, Kieran éppen megkéri a kezét, amikor a szövetséges hajójuk váratlanul megtámadja őket és elrabolja az összes nőt az űrhajóról, ahol eluralkodik a káosz. A szerelmeseket elszakítják egymástól az események, s mindkettejüknek helyt kell állnia az új és szokatlan helyzetben.

Ahhoz, hogy visszataláljanak egymáshoz és szeretteiket is megmentsék, sokat kell küzdeniük. Hamarosan arra is ráébrednek, hogy az ellenségek nem mindig kívülről érkeznek.



4. Susan Ee: Angyalok bukása

Fülszöveg:

Hat hete már, hogy az apokalipszis angyalai alászálltak, és elpusztították a modern világot. Nappal az utcai bandáké a hatalom, de az éjszakákat a rettegés és a babona uralja. Mikor az angyalsereg harcosai tovaszállva magukkal ragadnak egy gyámoltalan kislányt, annak tizenhét éves nővére, Penryn bármit megtenne, hogy visszaszerezze a húgát. 

Bármit. Ha kell, akár arra is hajlandó, hogy alkut kössön egy ellenséges angyallal. 

Rafi félelmetes harcos, de most legyőzötten, szárnyaitól megfosztva, haldokolva hever a földön. Korszakokon átívelő háborúkban vívott győztes csatákat, most pedig egy éhezéstől legyengült tinilány kell, hogy megmentse az életét. 

Miközben átvágnak a sötétségbe és káoszba merült Észak-Kalifornián, csak egymásra támaszkodhatnak a túlélés érdekében. Kénytelenek együtt megtenni az utat, hogy eljussanak San Franciscóba, az angyalok erődítményébe, ahol a lány mindent kockára tesz, hogy megmentse a húgát, az angyal pedig kénytelen legnagyobb ellenségeinek könyörületességére bízni magát, hogy újra ép és egész lehessen.



5. Ann Aguirre: Menedék

Fülszöveg:

A második világégéskor születtem. Legendák szóltak egy olyan korról, amikor az emberek hosszú ideig éltek. Én dajkamesének tartottam. Az én világomban senki sem érte meg a negyven évet. Egy enklávéban éltem, ahol a legidősebb közülünk huszonöt éves volt. Némelyek azt suttogták, megváltás lenne számára a halál, de igazából csak nem akarták a saját maguk jövendőjét látni.

Pikk amióta csak az eszét tudja, vadásznő szeretett volna lenni. A vadászok feladata élelmet szerezni a közösségnek a föld alatti menedéket körülölelő, életveszélyes alagútrendszerből, amelyben örök sötétség honol, miközben igyekeznek elkerülni a Korcsokat, ezeket a zombiszerű, vérszomjas szörnyetegeket. Amikor az örök kívülálló, Fakó nevű vadászt osztják be mellé társul, aki titokzatos körülmények között került az enklávéba, a lányt tiltott érzelmek kerítik hatalmukba. 

Fakóval hamarosan rádöbbennek, hogy a Korcsok egyre szervezettebben lépnek fel ellenük, ám az idősek nem hallgatnak figyelmeztetésükre. Megszokott kis világuk szertefoszlik, így rákényszerülnek, hogy szembenézzenek az ismeretlennel. Köszöntünk az apokalipszisben!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése