2015. december 8., kedd

20 napos Az Útvesztő kihívás: 13. nap


A kihívás kérdései és a válaszok is természetesen SPOILERESEK a megjelent négy könyvre és a két eddigi filmre nézve, így csakis ennek tudatában olvassatok tovább!

13. nap: Mit szólsz ahhoz, hogy a Tűzpróba könyvet ennyire radikálisan átalakították a filmes adaptációban? Szerinted indokolt volt a döntés? Tényleg nem működtek volna a könyves dolgok a filmben?


Anna:
Kezdetben értetlenül álltam a döntés előtt, és még a mai napig nem értem teljesen, hogy mi szükség volt erre a radikális változtatásra. Szinte a teljesen második könyvet fogták és kidobták a kukába, és a filmben egy komplett új történetet találtak ki. Csak kb. annyi maradt meg, hogy a Perzseltföldön kell végig menniük, azon kívül az indokok és a karakterek motivációi mind megváltoztak, és az egész Próba jelleg eltűnt. Ez már nem is a "Tűzpróba" volt.
Ennek ellenére tetszett a film, mert ha a könyvek ismerete nélkül nézem, akkor egy roppant izgalmas és kalandos akciófilmet kreáltak. Ha jobban belegondolok, végül is érthető a döntés. Nem akarták gyerekes filmet készíteni ostoba szörnyekkel, hanem érettebbé és sötétebbé akarták tenni a történetet, hogy látszódjon a fejlődés, és hogy érezni lehessen, hogy egy komolyabb filmes szériával van dolga a nézőnek. Hogy jó döntés volt-e, nem tudom.

1 megjegyzés:

  1. Számomra a Tűzpróba film hatalmas csalódás volt. Egyetértek Annával, a Tűzpróbából a "próbát" kivágták a kukába, én még hozzátenném, hogy az egész első filmmel együtt. Mármint, magának az útvesztő próbának nincs szinte semmi értelme a tűzpróba nélkül. Az pedig, hogy ilyen simán sikerül elszökniük a VESZETT elől... azoknak akkor eléggé szerencsétlennek kellett lenniük. Mármint, felépítenek egy hatalmas útvesztőt. Elérik, hogy bár a külvilágot felperzselte a nap, ott rendes, élhető körülmények legyenek. Megfigyelik azokat a gyerekeket, akiknek kitörölték az emlékezetét, majd bezárták oda, és bizonyos időközönként még újabbakat küldenek le. Irányítják az útvesztő falainak a mozgását és a siratókat, amiket szintén ők alkottak. Megszerveznek egy helikopteres szöktetést, miközben elhitetik Thomasékkal, hogy a VESZETT-nek vége. Miközben kiderül, hogy nem is csak egy útvesztő volt, hanem sok. (Szintén, miért?? A két útvesztő, a lányos csapattal, Arissal és a telepátiával rendben volt. Volt értelme, meg volt magyarázva. + ott nyilván még Teresa szerepe stb. De sok útvesztő?? Miért? Hogy? Kb. ugyanaz volt a reakcióm, amikor ez kiderült a filmben, mint Thomasnak ; Wait! What?) És mindezek után képtelenek megállítani a szökésüket? És sajnos ezt még oldalakon át tudnám sorolni… Egyszerűen fogták a könyv logikai rendszerét, hatszor leütötték egy baseball-ütővel, összekötözték és végül odadobták a zombiknak vacsorára… Amiből lett egy zombis akciófilm. Vagy inkább az akciófilmek zombija. Merthogy úgy, mozgott meg látványra élethű volt, de mind láttuk, hogy belül tök üres és csak hörögve vánszorog.
    Uhh… na szóval ez iszonyatosan negatív lett… ne értsetek félre, nem azért mert utálom az egészet. Éppen ellenkezőleg. Annyira sokat vártam tőle, mert annyira nagy lehetőség volt benne, hogy végre nem egy szimpla tinifilm lesz, amiből már hatezret láttunk, hanem tényleg tud majd valami újat mutatni. És nem… És ha az összes logikai hibától eltekintenénk, amiknek kb. a feléről sikerült kinyafognom magam fentebb, akkor sem nevezném egyszermeglehetettnézni-nél jobbnak. Mégpedig azért, mert, amivel meg lehetett volna menteni az egészet, amellett is köszönés nélkül elmentek. Azok pedig a karakterek. Mert ha legalább a zombikelőlmenekülünk jelenetek felét a karakterekre szánták volna, már elégedettebb lennék. Így is a legfőbb okot, amiért azt mondom, hogy érdemes volt megnézni, a színészek jelentették (akiket még mindig imádok). Pedig iszonyatosan kevés munkát adtak nekik. Holott lett volna rá alkalmuk. De neeeem.
    Pedig erre vártam mióta megnéztem tavaly az Útvesztőt a moziban. (Ami után megszállott módon olvastam ki a három könyvet, minden lehetőséget megragadva). Azért én még mindig reménykedek benne, hogy valamilyen zseniális húzással megmenthetik az egészet a harmadik résszel.

    Bocsi a kisregény mennyiségű nyafogásért, de egy kicsit örülök, hogy végre megoszthatom a gondolataimat olyanokkal, akik talán átérzik a tragédiáját a dolognak. Mert a filmet olyanokkal sikerült megnéznem akiknek nem volt szerencséjük a könyvekhez... ami azt jelenti, hogy a film közben ők ki voltak akadva, hogy mi a fene folyik a képernyőn, és hogy annak semmi értelme, és hogy az egész vacak. Én pedig hősisesen bizonygattam nekik, hogy de a könyv teljesen más. Annak igenis van értelme. El kell olvasniuk ahhoz, hogy megértsék, itt mi is történik.
    (jobban belegondolva, ha ezt nem én írtam volna, valószínűleg eléggé ki lennék akadva az illetőre, amiért ennyire negatív kritikát sikerült megfogalmaznia egyik kedvenc filmem 2. részére, ill. egyik kedvenc könyvsorozatom filmadaptációjának 2. részére.)

    VálaszTörlés