2015. december 15., kedd

Új James Dashner interjú


Még december elején jelent meg egy új interjú James Dashnerrel, és azóta el szerettem volna hozni nektek a fordítást, de vagy nem értem rá lefordítani, vagy nem volt kedvem, vagy elfelejtettem. :) Mindenesetre most végre sikerült összehoznom a dolgot. James beszél az Tűzpróba filmről, a harmadik filmről, és úgy általában a könyvadaptációkról. Csak a lényeget hozom és ami fontosabb, vagy érdekesebb számunkra.


JAMES ARRÓL MESÉL, HOGY...

...MIT RAKOTT VOLNA BELE A TŰZPRÓBA FILMBE
Habár Dashner összességében elégedett Az Útvesztő filmekkel, mégis vannak olyan dolgok, amiket szívesen belerakott volna a filmbe azok közül, amik végül a könyvekből kimaradtak. A Tűzpróba kapcsán például: "Talán röhejes, de volt egy olyan mondat a könyvben, mikor az egyik Buggyant ezt mondja: "Rose elvitte az orrom.", vagy valami ilyesmi. Hiányzott az orra, amit leszakítottak. De a filmes csapat inkább szörny jellegű, nem emberi kinézetű Buggyantak irányába ment el, így ez a mondat teljesen értelmetlen lett volna."

...HOGY MIÉRT SZERET IFJÚSÁGI KÖNYVEKET OLVASNI FELNŐTTKÉNT
Habár sok kutatás bizonyítja, hogy az ifjúsági könyvek olvasóinak egy része felnőtt, mégis sokan előítélettel viseltetnek manapság az ifjúsági könyvek iránt. Mikor megkérdeztük Dashnert, hogy mit mondana azoknak, akik csak azért nem olvassák el vagy nézik meg Az Útvesztő trilógiát, mert az fiataloknak íródott, akkor így felelt: "Azért ezt a korosztályt céloztam meg, mert amikor tinédzser voltam, ebbenn a varázslatos korszakban fedeztem fel a legjobb történeteket és akkor olvastam a legtöbbet. Ugyanennek a korosztálynak írni, segít abban, hogy újra átélhessem azokat az időket. És a tinédzser énünk mindig is ott lesz bennünk mélyen. És soha nem néztem le a tinédzsereket. Felnőtt vagyok, és olyan történeteket írok, amik tetszenek, és amik végül nagyot ütöttek, és amibe végül beleszerettek. Ha mégis kihagyjátok ezeket a könyveket, akkor egy csomó remek történetről maradtok le."

...HOGY MIT GONDOL ARRÓL, HOGY A HALÁLKÚRA FILMET NEM SZEDTÉK SZÉT KÉT KÜLÖN FILMBE
Sok filmstúdió, amelyik könyveket filmesít meg, az utolsó részt szétszedi két külön filmmé, mint ahogy ezt láthattuk a Harry Potter vagy épp Az Éhezők Viadala esetében. Érdekes, hogy a 20th Century Fox "felrúgta" ezt a szokást és a Halálkúrából csak egy filmet készít.
"100%-osan elégedett vagyok emiatt és örülök a hírnek. Már a kezdetekkor is beszéltünk erről Wessel, hogy ő nem akar két filmet az utolsó részből. Szerintem nem is lett volna értelme a történet szempontjából. Ez így bölcs döntés volt. Úgy vélem sokan megkönnyebbültek amiatt, hogy nem a sok pénz után megyünk. Egy egyszerű és remek kis film lesz, és a döntés eredményeként egy olyan minőségi filmet fogunk kapni, amivel a rajongók elégedettek lehetnek."

...HOGY A KÖNYVOLVASÓK ÉS AZOK, AKIK NEM OLVASTÁK A TRILÓGIÁT, MIRE SZÁMÍTHATNAK A HARMADIK FILMBEN
"A harmadik film illeszkedik majd a sorba, abban a tekintetben, hogy ez is teljesen más lesz, mint az előzőek. A harmadik filmben többet fogunk látni a VESZETT környezetéből, az ő területeikből. Látni fogjuk, hogy működnek azok a városok, amik megmaradtak ebben a lepusztult világban és szerintem mindez nagyon érdekes lesz. Mindent ki fogunk pakolni. Az emberi faj túlélése a tét. A harmadik film a forradalomról szól majd, és arról, hogy milyen nehézségeket kell kiállni a barátok közötti hűségnek. És persze jó sok akció is lesz."
"Mindannyian egyetértünk abban, hogy a második film egy kicsit már elrugaszkodott a könyvektől, de a harmadik film vissza fog térni hozzájuk. Az olvasóim ennek biztos örülnek majd. A történet hamarosan vissza fog kanyarodni oda, ahhoz a ponthoz, amikor Denver felé tartanak a karakterek. A denveri jelenetek nagyszerűek lesznek. Wes tökéletesen megragadja a könyvek lelkét és mindezt remekül viszi át a vászonra."

4 megjegyzés:

  1. Én sajnáltam, hogy a Buggyantak nem olyanok lettek, mint a könyvben. Manapság már minden filmben élőhalott zombiknak vannak ábrázolva az ilyesfajta lények, ezzel pedig a Tűzpróba kilóghatott volna a sorból. Szerintem pont, hogy félelmetesebbek lettek volna emberibb vonásokkal. Engem konkrétan kirázott a hideg az "orrocskás" jelenet olvasásakor. :D

    Ezen pedig, hogy a Halálkúra visszatér majd a regény vonalához, hát kíváncsi leszek. Azt sejtettem, hogy a könyv eleje, a VESZETT elöli menekülés kimarad. Szóval James szerint Denverbe menet folytatódik a sztori. Na de hogy kapcsolódik majd ez vajon az előző film végéhez?! Hát, egyre kíváncsibb vagyok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is várom a filmet. :)
      Csak az a gáz, hogy több mint egy évet kell még várnunk. :(

      Törlés
    2. Én nem bánom. Most, hogy az Éhezők Viadala véget ért, örülük, hogy legalább az Útvesztő világában "élhetek" még egy kicsit. :)

      Törlés
  2. Hatalmas respect, amiért kimondta: sokan megkönnyebbültek, hogy nem a sok pénz után mennek illetve, hogy a történet sem indokolja a kettészedést :)

    VálaszTörlés