2014. január 26., vasárnap

Nerd panel interjú fordítás


Tavaly nyáron a Comic-Con idején készült egy hosszabb interjú a The Maze Runner stábjával. Négyen jelentek meg a Nerd panelén, őket faggatták a nézők a kérdéseikkel. Ez egy iszonyú hosszú interjú volt, és sok időbe telt lefordítani a lényeget, de azért bízom benne, hogy elnyeri a tetszéseteket. :) Azért került külön posztba, mert ez az eddigi leghosszabb interjú a filmről, és igen sok érdekes és fontos dologról beszélnek benne.
A magyar fordítás a videó alatt olvasható. (Aki jól tud angolul, annak javaslom, hogy nézze meg a videót, ha lesz egy kis ideje, mert nagyon jól elpoénkodnak sok mindenen.:)


14:45: Bevonul a négy meghívott vendég és leülnek. Balról jobbra: James Dashner, a könyvek írója, Wyck Godfrey producer, Dylan O’Brian a film főszereplője, és Wes Ball rendező.

18:09: Kérdés: Melyik színész hasonlít leginkább az általa játszott karakterre?
James Dashner elmondja, hogy kétszer volt a forgatáson és a twitteren rengeteget mesélt az élményeiről, nagyon elégedett a színészekkel, és a rendező által megálmodott film koncepcióval, mert a film tökéletesen visszaadja majd a könyv hangulatát és lényegét. És mivel Dylan van itt vele, most Dylant választaná.

A rendező,Wes Ball kiegészíti, hogy szerinte Blake Cooper szintén tökéletes Chuck szerepére. A forgatáson mindig Chucknak hívta és a fiú hallgatott is a névre. James Dashner egyetért, hogy Blake remek Chuck volt. Eztán Dylan ellő egy HATALMAS SPOILERT!!! (amit én inkább nem osztok meg veletek, aki tud angolul, az megnézheti). Azt a bizonyos jelenetet pedig pont egy hete pénteken forgatták, teszi hozzá a rendező. A producer megjegyzi, hogy az akciójelenetek is jók lettek.

21.15: Kérdés: Milyen volt együtt dolgozni az írókkal, producerekkel, színészekkel?
James Dashner válaszol, hogy nagyon jó, a legjobb élmény, amiben valaha volt része a család és gyerekei mellett. (Integet egyet a gyerekeinek a kamerába.) Két dolog miatt volt számára elképesztő. Egyrészt mert nagy filmrajongó, és örült annak, hogy láthatta, hogyan készül egy film az elejétől a végéig. A másik meg, hogy a saját könyvéből készül a film, ami még szuperebb. Nagyon örült annak, hogy a rendező és a producerek már az elejétől belevonták a film munkálataiba, meghallgatták a megjegyzéseit és észrevételeit, noha nem lett volna muszáj megtenniük. A film igazán hű maradt a könyvhöz és az egész egy szürreális és nagyon emlékezetes élmény maradt számára.

Aztán Wes Ball, a rendező megjegyzi, hogy ő elsőnek a könyv rajongója volt és mikor felkérték, hogy legyen a rendező, akkor elhatározta, hogy mindent megtesz, hogy megmaradhasson a könyv lelke. Persze egy-két dolgot megváltoztattak, de próbáltak megfelelni a könyvrajongók elvárásainak.
24:30: Kérdés: A második könyvet behozzák-e valahogy a filmbe vagy ott fog-e végződni, mint az első könyv?
A producer, Wyck Godrey azt szerette a könyvben, hogy a végén volt két-három fejezet ízelítő a másodikból, viszont a filmnek ott lesz vége, ahol az első könyv történetének is. De a kreditek után lesz valami meglepetés, ami átvezet majd a második könyv eseményeire. Wes Ball hozzáteszi, hogy néhány hónap múlva lehet majd látni az eredményt és aztán kiderül majd, hogy kap-e folytatást a film..

25:40 Kérdés: James Dashner melyik filmjelenetet várja a legjobban?
Válasz: Azt a jelenetet, mikor Thomas, Minho és Alby menekülnek, hogy visszajussanak a Tisztásra, mielőtt bezárulnának a kapuk, és akkor Thomas valami igazán ostobaságot művel, és belefut az útvesztőbe, mikor nem kellene, és minden, ami a következő 10 percben történik a filmben fantasztikus lett. Ezt a részt imádni fogjuk. (Wes Ball benyögi, hogy Siratók!!!)

26:50: Kérdés: Dylannek mi volt a legnagyobb kihívás a filmben és azon hogyan kerekedett felül?
Válasz: Hogy életben maradjon. És a Siratók. És hogy mindezt hogy győzte le? Jó sok droggal. (TERMÉSZETESEN CSAK VICCEL, mielőtt valaki félreértené!!!) Ez volt a legkimerítőbb két hónap az életében, és ötlete sincs, hogy élte túl. A producer Wyck Godfrey hozzáteszi, hogy tényleg nagyon fárasztó volt a szerep. Mindennap dolgoztak, húszon órákat, és kellett a megfelelő fizikai erőnlét. Dylan megjegyzi, hogy igen, a forgatás nagyon fárasztó volt, de jó móka is, és a legjobb dolog, amit idáig csinált.

29:45: Kérdés: Dylan miként jutott el a Youtube videók készítésétől a Teen Wolfig és eddig a filmig?
Válasz: Nem színész akart lenni, hanem rendező, hiszen úgy kezdte, hogy videókat rakott fel a Youtube-ra, még mindig szeretne rendező lenni. De most a színészet az élete, nagyon szereti és sosem hitte volna, hogy ennyire tudja majd élvezni.

30:42: Kérdés: James Dashnert mi inspirálta Az Útvesztő megírásakor?
Válasz: A Legyek Ura és Végjáték. A rengeteg könyv közül, amit gimis korában olvasott ez a kettő volt a kedvence. Sok elemet vett át ezekből a saját könyveibe, például hogy tinédzser gyerekek elkerülnek együtt egy bizonyos helyre és egy fiú főhősnek kell megküzdenie rengeteg nehézséggel. Elmondja, hogy amikor a könyveket írta, akkor még nem hallott a disztópiákról, de azért örül neki, hogy sokan ebbe a kategóriába sorolják a könyveit, mert így több ember rátalál.

32:25: Kérdés: Mennyire tartotta meg a film a könyv egyedi nyelvezetét (A Tisztásbeli egyedi szavak használatát)?
A producer azt feleli, hogy van, amit megtartottak, van, amit nem. És lesznek újdonságok is. James Dashner hozzáteszi, hogy ami a könyvben jól hangzott, az nem biztos, hogy a filmben is megállná a helyét, de a rendező jól megtalálta az egyensúlyt, hogy mit őrizzen meg a Tisztás nyelvezetéből és mit nem. Dylan elmondja, hogy a Thomas és Teresa közti telepatikus beszédet kihagyják a filmben. Ez az egyik nagyobb változtatás.

33:32: Kérdés: Dylan melyik jelenetet szerette a legjobban forgatni?
Válasz: Nagyon sok kedvence volt, minden, amit az útvesztőben vettek fel, például mikor Gally-vel összeverekednek, az nagyon mókás volt. A film sok része olyan, amit ő is gyerekként szívesen nézett volna meg, mint például két ember közötti verekedést. (Majd a végére szúrja, hogy ő a legrosszabb interjú alany a világon.)

35:06: Kérdés: Melyik a kedvenc könyvük a sorozatban?
James Dashner Az Útvesztőt választja, mert ez az első könyv, évekig dolgozott rajta és nagyon imádja. A producernek szintén az első, mert az alapötlet nagy kedvence, miszerint valaki bekerül egy dobozba, emlékek nélkül, nem tudja, hogy kicsoda, mi a neve és hol van, hogy mi van odakint, és valahogy így az egész történetet a misztikum lengi körbe. Dylan-nek szintén az első rész, mert a könyv megszállottja. A rendezőnek szintén az első rész, mert most csakis ez a fontos.

36:18: Kérdés: A könyvben az első néhány oldalon, Thomassal együtt az olvasó se tudja, mi folyik itt tulajdonképpen, és hogy a filmben meghagyják-e ezt, vagy segítenek egy kicsit a könnyebb megértéssel a nézőknek?
Wes Ball válasza: NEM! A film eleje hű lesz a könyvhöz és a nézők mindent Thomas szemén keresztül fognak látni a mélyebb átélés érdekében. Ha Thomas nem lát valamit, akkor a nézők se, így együtt fedezhetünk fel mindent Thomassal és így erősebb lesz a film élmény. James Dashner hozzáfűzi, hogy neki éppen ez a „kezdeti értetlenség és zavar” volt a könyv elejével a célja. Sokszor mondják neki, hogy a könyv első 30-50 oldala nagyon zavaros, és ő erre mindig azt feleli, hogy szándékosan írta meg így.

37:29: Bekiabálnak, hogy mi van a folytatással. Wes Ball azt mondja, hogy minden a bevételeken múlik, így arra biztat, hogy ha lehet, akkor többször is nézzük meg moziban a filmet. Csak siker esetén lesz folytatás.

37:59: Kérdés: Dylan biztosan nagyszerű Thomas lesz, de ha valami más könyves szerepet játszhatna, akkor kit választana?
Válasz: A kedvenc könyve a gimiben a Zabhegyező volt, így ha lehetne, akkor szívesen eljátszaná Holden Caulfieldet.

38:40: Kérdés: Az előzménykönyv bele lesz-e valahogy vonva a filmbe, mondjuk valamilyen háttértörténetként?
Egyöntetű válaszuk, hogy nem. Wes Ball hozzáteszi, hogy bármilyen változtatást csináltak a filmben, azt úgy oldották meg, hogy a későbbi folytatásra se legyen káros hatással.

39:22: Kérdés: A kérdező szerint tök jók az olyan történetek, ahol fiatalok öldösik egymást, mint Az éhezők viadalában. Azt szeretné megtudni, hogy a film mennyire fog hasonlítani Az éhezők viadalára, a Battle Royale-ra, vagy az effélékhez?
Dylan kijavítja, hogy itt nem öldösik egymást a gyerekek, hanem épp hogy összefognak és segítik a másikat. Itt a túlélés és a család érzése a fontos. Ez a legfőbb különbség. A producer is elmondja, hogy valóban, itt a fiatalok inkább segítik egymást, nem harcolnak egymás ellen semmilyen versenyben. Felnőttek rakták be őket erre a helyre és nekik magunknak kell megoldaniuk a rejtélyeket. James Dashner hozzáfűzi, hogy ez a történet inkább a Legyek Ura ellentéte, hiszen abban a gyerekek vadállatokká válnak, és egyre rosszabb lesz minden, míg itt a velük történt sok nehézség ellenére sem esnek egymásnak, hanem összetartanak, rendet teremtenek, nem adják fel.

41:29: Kérdés: Dylan a Teen Wolfban a főszereplő barátját játssza, míg itt magát a főszereplőt. Mennyiben más a két szerep?
Válasz: Mindkettőt szereti, hisz egy színésznek elsősorban az a legfontosabb, hogy kapjon egyáltalán valamilyen munkát. Szeret különböző szerepeket játszani, és mindig mást kipróbálni. 5 hónapig Stiles (Teen Wolfbéli szerepe) volt, aztán jött ez, új szerep, új film és minden új körülötte. Mindent szívesen csinál, hisz szereti a színészkedést.

42:49: Kérdés: A könyv elolvasása után mi volt az a jelenet, amit legszívesebben láttak volna vizuálisan?
A rendezőnek ugyanaz a jelenet, amiről James Dashner korábban beszélt. A másik pedig a sötétebb részek, hiszen ez egy komoly film, és nem éppen gyerekeknek való, annak ellenére, hogy fiatalok vannak benne. Dylannek-nek az a jelenet, mikor kijön a Dobozból a legelején. Ez volt az egyik, amit szeretett forgatni, mert ez a film és a könyv eleje is, itt kezdődik minden. A producer a könyv érzelmesebb jeleneteit szerette, azokat, ahol kötődni lehet a karakterekhez, az egyik ilyen, amit nagyon szeretett olvasni és forgatni is, mikor Chuck odamegy Thomashoz, és az ismeretlen szüleiről kezd el beszélni, hogy biztosan szerették őt. Ez nagyon megható és szerethető jelenet. James Dashner főképp a vizuális megoldásokat kedveli, mint a CGI és a képi megjelenítés. Nagy elvárásai voltak ezen a téren, de nem okoztak neki csalódást, és szerinte mi is szeretni fogjuk.

45:45: Kérdés: Ha bármelyik szuperhős lehetnének, akkor melyiket választanának?
Dylan egyből rávágja, hogy ő a Pókembert. (Mire a producer poénkodva megjegyzi, hogy ez neki nem jött össze. De James Dashner hozzáteszi, hogy 5 év múlva úgyis ismét elölről kezdik a filmet, így lehet még esélye Dylannek.:) James Dashner Superman lenne. A producer Aquaman, mert szeret úszni. A rendező pedig a Racketeer (John Grisham: The Racketeer – magyarul: A csaló, könyvében szerepel). Annak ellenére, hogy ő csak egy átlagos fickó, nem is szuperhős.

47:22: Kérdés: James Dashner milyen tanácsot adna egy olyan embernek, aki íróként szeretne megélni? Dylan milyen tanácsot adna annak, aki a komikusi iparban íróként szeretne érvényesülni?
James szerint sok gyakorlás kell, lehetőleg minden nap, hogy fejlődjön az ember, és ha lehet akkor részvétel az Írói Konferenciákon, mert az ott szerzett kapcsolatok és ismertségek sokat segíthetnek. Dylan szerint is ugyanaz a legfontosabb, amit James mondott, de az is a legnehezebb. Hogy minden nap írj valamit. Ő erre sosem volt képes. Mindig azt írd le, ami inspirál, amit viccesnek gondolsz. Mindent írj le, ami az eszedbe jut.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése