2015. február 19., csütörtök

Színészeink más szerepben - Thomas Brodie-Sangster


Arra gondoltunk, hogy elkezdünk egy cikksorozatot, amelyben megmutatjuk nektek, hogy Az Útvesztő filmek színészei milyen más szerepekben láthatóak manapság. Először Thomassal kezdeném, mert az egyik sorozatáról feltett kérdés volt az, amelyik az ötletet adta.
Most erről a sorozatról írnék nektek egy rövid ajánlót, ez pedig nem más, mint a Wolf Hall vagyis a Farkasbőrben. 

Thomas Ralph Sadlerként a Farkasbőrben című sorozatban

A Farkasbőrben egy brit 6 részes TV-sorozat, amely január 21-étől fut a BBC Two-n, vagyis eddig öt részt vetítettek le a sorozatból. A történet Hilary Mantel: Farkasbőrben című regényét dolgozza fel, amelynek a rövid leírása így szól:

"A Farkasbőrben voltaképpen kitűnő szépirodalmi munka, noha az is igaz, hogy egyszersmind az olvasók számos csoportjának ízlését kiszolgálja: egyforma élvezettel olvashatják a szerelmes regények, a történelmi művek és a kifinomult irodalmi alkotások rajongói. A Farkasbőrben VIII. Henrik Tudor király udvarában játszódik. Az 1520-as évek második felében Angliát komoly veszély fenyegeti: ha Henrik fiúörökös nélkül hal meg, az országban a Rózsák háborúját idéző véres hatalmi vetélkedés kezdődhet. A király minden befolyását latba vetve igyekszik elérni, hogy a pápa kimondja Aragóniai Katalinnal majd két évtizede kötött házassága semmisségét. Ha Kelement sikerül erre rábírnia, akkor elvehetné új szerelmét, Boleyn Annát, akitől fiúgyermeket remél. A pápa és szinte az egész keresztény Európa ellenzi Henrik válási tervét. A bonyolult diplomáciai manőverezések közepette az udvarban is izgalmas hatalmi harcok folynak a király kegyéért versengő nemes urak - és nem mellesleg: udvarhölgyek - között. A vagyonért és hatalomért majdhogynem bármire képes főuraknak szövevényes intrikával sikerül elérniük, hogy Henrik talán legnagyobb hatalmú bizalmasa, Wolsey bíboros kegyvesztetté váljék. Távozásával kisebb hatalmi űr támad az udvarban..." [x]

A sorozat története az 1520-as évek Angliájába kalauzolja el a nézőit, megismerhetjük  VIII. Henrik uralkodását, Boleyn Anna és Thomas Cromwell felemelkedését és Wolsey bíboros bukását.

A sorozat előzetese:

Wolsey: Áh, végre. Egy ember, aki még nálam is alacsony sorból származik.
Norfolk hercege: Cromwell, tudtam, hogy van magában valami, amit soha nem kedveltem.
Cromwell: Esküszöm, hogy hű leszek a királyhoz és királyi tanácsához. Nem talál bennem olyat, ami ne lehetne Anglia javára.
Henrik: Bízom a diszkréciójában és a képességeiben. 
Cromwell: Nagy hibát követett el, amikor megfenyegetett, uram. Itt az idő, hogy az a király legyen, akinek lennie kell.
Cromwell felesége: Mitől félsz?
Cromwell: Mitől?
Boleyn Anna: Akiket felemeltünk, el is törölhetjük.
Henrik: Azért tartalak, mert egy kígyó vagy. Minden, ami vagy és amid van, az tőlem származik.


Kinek ajánljuk?: Aki szereti a történelmi drámákat, akinek tetszett a Tudorok sorozat és aki végre szeretne egy vörös hajú Henriket látni (Damian Lewis). :)

Én személy szerint kétlem, hogy a Tudoroktól jobban vagy alaposabban meg tudná világítani azt a történelmi korszakot, de mindenképpen adok neki egy esélyt, már csak azért is, mert a Tudorokban imádtam Cromwellt és ahogy látom a Wolf Hall az ő személyét helyezi előtérbe. :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése