2015. február 1., vasárnap

Gyűjtsük össze Az Útvesztő könyv és film közötti eltéréseket!


Régóta tervezek egy extra "fült" az oldal felső sávjába, ahol Az Útvesztő könyv és film közötti eltéréseket/változtatásokat szedném össze, mindegyiket egybe, hogy ezek érdekességként meglegyenek egy helyen. Eddig valahogy még nem szántam rá magam, de a tegnapi cikk után úgy érzem eljött az ideje. A cikk adott egy alapot, és erre építkezve szeretnék minden egyes eltérést összegyűjteni.

És hogy miért is írom ezt most így ki? Gondoltam ismét kicsit interaktívabbá tehetnénk az oldalt, és a bejegyzés megírásához szeretném a segítségeteket kérni. Gyűjtsük össze együtt az összes könyv és film közötti eltérést. Az utóbbi cikkben megnevezett 8 eltérést értelemszerűen már nem kell újra leírnotok, hanem minden mást várok, amit csak észrevettetek a filmben. Mindent, ami benne van, vagy, ami máshogy van benne a könyvhöz képest.

Itt a poszt alatt várom a kommenteket, és kérlek titeket pontosan fogalmazzátok meg az eltéréseket. Írjátok le, hogy az adott dolog hogy volt a könyvben, (ha egy oldalszámot is írtok, akkor az úgy még jobb lenne), és aztán pedig kontrasztnak azt, hogy ez miképp jelent meg a filmben, vagy hogy mi mire változott. Minden egyes eltérést szeretnék összegyűjteni, és remélem együtt sikerül ezeket összeszedni. :)

(Megjegyzés: Mielőtt leírnátok valamit, kérlek titeket olvassátok át a korábbi megjegyzéseket, és amit már valaki korábban leírt, azt ne írjátok le még egyszer. Így mindenkinek sokkal egyszerűbb dolga lesz.:)

Segítségeteket előre is köszönöm. :)

19 megjegyzés:

  1. oldalszámot nem tudok csatolni, de nekem baromira hiányzik, hogy Newt nem hívja Tommy-nak Tommy-t.:D ami még fájt, hogy kimaradt az(ide se tudok oldalszámot, sajnálom) az, amikor a már megszúrt Gally visszatér a Táborba, és bemegy a szobába, nekiáll leszedni a léceket... közbe üvöltözik Newtie-val, aztán fejen vágja. erre kíváncsi lettem volna. aztán az, hogy ugye az elején mikor Tommy megérkezik Ben(ny baba) már meg van szúrva, szerintem az fontos rész volt. valamint Captain Gally.:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. (amúgy írtam e-mailt Cassie-nek, csak elfelejtettem ideírni.:D)

      Törlés
  2. Nagyon megfogalmazni nem tudom(bocsánat), de nekem az eléggé hiányzik a filmből, hogy a Siratók esténként csak egy embert vittek el, és mindenki a szobába volt és hallgatott a "halálra" várva. Majd amint a 3.nap talán (nem biztos) elvitték az egyik tisztárst (Davet szerintem) Thomast akkor szúrta meg a Sirató, mert ki akarta szabadítani a gyereket, de nem csak azért, hanem azért is mert kiváncsi volt az igazságra.
    Ja meg azt is hozzá szeretném tenni, hogy a filmnek úgy lett vége, hogy helikopterrel elvitték őket, a könyvnek meg úgy, hogy a házhoz vitték őket. Ott pizzát ettek, Teresát elvitték tőlük, nyugóvóra tértek, majd Thomas hosszú idő után tudott végre egy jót aludni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. én azt olvastam hogy a “hamisíthatatlan pizza” és a ház benne lesznek a második film elejében, úgyhogy ez nem marad ki. persze ez nem biztos.:)

      Törlés
    2. tumblin láttam, és ezen az oldalon is írták valamikor.:D

      Törlés
  3. Filmben Newt:"Soha senki nem látott még Siratót, vagy élt volna addig, hogy mesélhetett volna róluk"
    Könyvben: Newt izgatottan viszi el Thomas-t ahhoz az ablakhoz, amin keresztül megnézi a Siartót.

    Alby karaktere. Könyvben néha bunkó, sértődős volt, a filmben pedig mint egy jóságos apa, vezető :)

    Ben "lenyugtatása"
    Könyvben: Alby fejenlövi nyíllal
    Filmben: Newt leüti a kapával.

    Newt munkája
    Könyvben: helyettes, (volt Futár)
    Filmben: ekés és helyettes

    Chuck halála
    Könyvben: Gally késsel dobja mellkason
    Filmben: Gally lelövi

    *SPOILER a 3.könyvet tekintve*
    Gally ál-halála
    Könyvben: Thomas megveri
    Filmben: Minho dárdát dob belé
    *SPOILER vége*

    VálaszTörlés
  4. thomas a könyvben : ráugrik egy siratóra és ugy szuratja le magát
    a filmben :leszúrja magát egy levágott sirató fullánkal
    Chuck a könyvben : hát igazából "semmit" nem csinál
    a filmben : ad Thomasnak valami fa bábút
    Newt a könyvben : segítőkész és (szerintem) Thomas egyik legjobb barátja
    a filmben: egy jelentéktelen figura aki a földet túrja (lehet kicsit túlzás)
    amugy szerintem néha vannak olyan változtatások a filmben, ami igazából nagyon felesleges

    VálaszTörlés
  5. Alby felgyújtyja a térképeket és ez azt hiszem semmilydn formában nem került bele a fifilmbe, ha jól emlékszem.

    VálaszTörlés
  6. A könyvben egy halott(na tettetektt) sirató találnak viszont a filmben Tomas öli meg a sirató

    Az első könyvben (az útvesztőben)volt utalás a második részben lévő "Tomasz te vagy az igazi vezér" táblákra a filmben meg SEMMI

    Amikor a könyvben megtalálálják a sirató odut nem kerülnek életveszélyes hejzetbe viszont a filmben a falak mozognak és megpróbálják bezárni Tomaszékat az útvesztőbe

    A könyvben Gally hamarabb éltünk mint a filmben (a filmben konkrétan utánuk megy de hogy honnan és hogyan szerezte meg egy másik sirató nyomkövetöjét vagy milyért arról fogalmam sincs)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A halottnak tettetett sirató szerintem itt is benne volt a filmben, csak nem mondták szó szerint ki, csak úgy, hogy oda mentek ahol Bent megszúrták. És mi volt az az utalás a Thomas te vagy az igazi vezérre?

      Törlés
    2. Azokról a táblákról beszélek amiket az útvesztőben találtak amikre az volt írva hogy:Világképe Einstein Szekció Tíltott terület
      Ugyanilyen táblákra volt írva a 2-ben hogy :Tomas te vagy az igazi vezér

      Törlés
    3. Az Útvesztőben nem a falakra volt festve ez a felirat? A Tűzpróbán meg inkább hírdető táblának éreztem a könyv olvasása során. Mondjuk ez nézőpont kérdése.

      Törlés
    4. Tomas egy ezüstösen cillogó részt talált ami egy tábla volt

      Törlés
  7. A könyvben kérjetek dolgokat az alkotóktól a filmben viszont ez megemlítve sincs

    VálaszTörlés
  8. Köszi az eddigieket, jöhet még: :))

    VálaszTörlés
  9. Ami engem meglepett az az hogy a filmben Tomasz tudja a nevét (és ki is mondja) Serpenyőnek és Bennek. A könyvben azért tudja mert többször is találkozott velük de a filmben szinte egyszer sem

    A filmben Serpenyő is velük fut a hallot Siratót megnézni a könyvben viszont csak akkor ment az útvesztőbe amikor ki akartak szabadulni

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha jól emlékszem a filmben Chuck és Newt mutatja be Thomasnak a szereplőket (pl. Bent amikor Minhoval visszatérnek az útvesztőből), a könyvben meg többnyire a saját felfedező útján ismeri meg őket.

      Törlés
    2. A filmben az első kapcsolat az volt Minho és Tomas között hogy elrohant Minho Tomas mellet és ott csak annyit kérdezett (Chuck-tól)hogy milyen az új pozíció( vagy valami ilyesmi)

      Törlés