2014. február 21., péntek

5 indok, amiért Az Útvesztő film hatalmas siker lehet

Ezt a cikket Kimmy West írta, akinek volt szerencséje Az Útvesztő forgatását meglátogatni. Sajnos egyenlőre még nem írhatott erről részleteket, de összegyűjtötte nekünk az 5 indokot, amiért a film hatalmas siker lehet.


1. Fiatal fiúk a célközönsége (de a lányok is szeretni fogják!) 
Egy ifjúsági FIÚ film? Az Alkonyat és szinte az összes ifjúsági film a nőknek készült. A Lenyűgöző Teremtmények, a Burok, A Csontváros… egyik sem fiús film. Ezeknek a filmeknek a közönségének a 80%-a nő volt. Az Útvesztőt a lányok is szeretni fogják. Ez egy kidolgozott történet. Akció és kaland is van benne, ami miatt fiúk, lányok, sőt az idősebbek is szeretni fogják. Nincs lebutítva a fiataloknak, mint a Percy Jackson, ez igazinak fog hatni.

2. A szereplőgárda nagy része fiú és nem „tökéletesen vonzónak” vannak leírva.

Bella, Tris, Katniss és Clary a legutóbbi híres ifjúsági filmek a főszereplői mind nők. Mostanában jelen van ez a fajta megszállottság az erős női karakterek iránt, ami remek, de az emberek a moziban valami újat és mást keresnek ebben a műfajban. Valamilyen oknál fogva  a lányok és a fiúk is könnyen azonosulnak egy férfi hőssel, de a fiúk nem egy női hőssel. Szerintem a Harry Potter sem lett volna olyan sikeres, ha nem egy fiú a főszereplő. Mint Harry, Thomas is egy „valószínűtlen” hős. Nem különösebben sportos vagy magabiztos a történet elején, de mi vele együtt növünk fel.

3. Egyik népszerű műfajba sem illik bele igazán, éppen ettől egyedi!

Természetfeletti? Nem igazán. Disztópikus? Nagyjából. Nem sokat tudunk a könyvről, hiszen majdnem a végéig teljes homály fedi a szemünket. Romantikus? Határozottan nem. Van benne szerelmi háromszög? Nem. Ha kategorizálni kellene, akkor a sci-fi/disztópikus jelző lenne rá a legalkalmasabb. Sokkal szélesebb kategória, mint a fantasy. Nincsenek benne vámpírok, árnyvadászok, sem pedig vad csókolózós jelenetek. A fő szál az útvesztőben nagyon érdekes, tehát a közönség is ott ragad a labirintusban James Dashner karaktereivel együtt.

4. Bemutat fel-, illetve előtörő színészeket, tapasztalt színészekkel keverve.

Dylan O’Brien egy feltörekvő színész. Már most hatalmas rajongó tábora van Stiles szerepe miatt a Teen Wolfban és Dylan üdítően bolondos és vicces. A szereplőgárdában vannak a tapasztalt angol színészek is, mint Thomas Brodie-Sangster a Trónok Harcából, Kaya Scodelario a Skinsből, és Aml Ameen A komornyikból. Végül ott van Patricia Clarkson… akit Oscar díjra is jelöltek! És akkor ott vannak a teljesen újak, mint Blake Cooper Chuck szerepében. Eléggé lenyűgöző szereplőgárdánk van.
Wes Ballnak - a film hihetetlenül tehetséges rendezőjének - ez az első filmje. Szóval frissen vetette bele magát ebbe, megértéssel, szeretettel és törődéssel. Vannak olyan embereink is, mint Wyck Godfrey, aki a producere több hatalmas könyvadaptációnak, mint az Alkonyatnak vagy a Csillagainkban a hibának. Tudja mit csinál. Tapasztalat keveredik feltörekvő és nyitott gondolkodású színészekkel – ez lehet a siker titka!

5. Elképesztően sikeres könyvön alapul, aminek a rajongótábora hatalmas - földrajzilag mérve is.

A 12 éves öcsén imádja Az Útveszőt és én is, pedig 21 vagyok. A világ mindig valami újat és eredetit keres és ez teljesen beleillik a képbe. A könyv régóta nagyon népszerű. A film facebook oldala már több, mint 170 000 lájkolónál tart.
Néhány lány a fiúk miatt nézi meg (a Comic-Con bizonyíték erre, ahol a közönség fele Dylan O’Brien rajongó volt), néhány a marketing miatt megy el, a könyvet szeretők amiatt. A férfiak pedig a fiú főszereplő miatt, akivel könnyen azonosulnak és persze az akcióért. A Maze Runner mindenkihez szól.

Forrás: [x]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése