2015. augusztus 17., hétfő

Tűzpróba újraolvasás 2. nap


Most érkezett el az újraolvasás kezdetének ideje, és remélem minél többen tartatok velünk, hisz azért a film előtt még egyszer nem árt egy újraolvasás. A korábbi napok újraolvasási anyagait ITT tudjátok visszaolvasni.

Figyelem! Az újraolvasós bejegyzések természetesen SPOILER-esek lehetnek azoknak, akik még nem olvasták ezelőtt a könyvet!

ÚJRAOLVASÁS 2. NAP: 7. fejezettől-13. fejezetig (43.-85. oldal)

Tartalom: A fiúk összeszedik magukat a kezdeti döbbenetből és megpróbálják kitalálni, hogy mi legyen eztán. Három nap telik el bezárva, miközben éheznek, majd váratlanul kapnak ételt és megjelenik a titokzatos Patkányember. A férfi beavatja őket abba, hogy mit vár tőlük a VESZETT, és hogy mit kell tenniük a próbák második szakaszában, a Tűzpróbában. Aztán a Patkányember eltűnik, és a fiúk másnap átlépve a Falkapun, elkezdik a második próbát.

Idézetek:

Thomas végül eléri Teresa-t telepatikusan, de nem teljesen úgy reagál a lány, ahogy számít rá:
"Teresa? Szünet. Teresa. Hosszabb szünet. Teresa! Az elméjében már üvöltött, annyira, hogy az egész teste belefeszült az erőfeszítésbe. Teresa! Hol vagy? Kérlek, felelj nekem! Miért nem próbálsz kapcsolatba lépni velem? Ter...
Takarodj a fejemből!" (51. oldal)

Newt elmondja Thomasnak, hogy kerültek anno a többiekkel az útvesztőbe elsőként:
"- Ez az egész arra emlékeztet, amikor az első csapatunkat kiküldték a Tisztásra. Én, Alby, Minho és még páran voltunk az elsők. Az eredeti tisztársak.
Az utolsó szavakat nem is annyira finom gúnnyal ejtette ki. Mindez felkeltette Thomas kíváncsiságát, hisz még soha nem beszéltek neki arról, milyenek voltak az első idők.
- Miért emlékeztet arra? - kérdezte.
Newt a legközelebbi ablak mögötti vörös téglás falat bámulta.
- Mindannyian délben ébredtünk, a földön fekve, a Doboz ajtajának közelében. A Doboz zárva volt. A memóriánkat törölték, éppúgy, mint a tiédet, mielőtt megérkeztél. Igencsak meglepődnél, hogy milyen gyorsan összeszedtük magunkat és abbahagytuk a parázást. Körülbelül harmincán voltunk. Nyilván rohadtul nem értettünk semmit, hogy hogyan kerültünk oda, hogy mit kellene csinálnunk. Meg voltunk rémülve, és össze voltunk zavarodva. De mivel mind ugyanabba a plottyos helyzetbe kerültünk, összeszedtük magunkat, és kitaláltuk, hogyan fogunk élni azon a helyen. Pár nap múlva már működött a farm, mindenkinek megvolt a maga feladata." (55. oldal)

Mikor találkoznak a Patkányemberrel:

"A másik hálószobába nyíló ajtó elé egy széles íróasztalt helyeztek. Mögötte sovány, fehér öltönyös férfi ült egy széken, keresztbe vetett lábát az asztalon nyugtatta. Könyvet olvasott.
Thomas egy teljes percig álldogált az íróasztal mögött hanyagul elnyúló, olvasó férfit bámulva. Olyan természetességgel ült ott, mintha élete minden napján ugyanezen a helyen ült volna ugyanígy. Vékony szálú, fekete haja volt, egyik oldalról átfésülve a másikra, hogy elfedje kopasz fejét; hosszú, kissé jobbra ferdült nyergű orra; ravasz, barna szeme, ami oda- vissza cikázott olvasás közben - a férfi valahogy egyszerre tűnt lazának és idegesnek. És a fehér öltöny. Nadrág, ing, zakó. Zokni. Cipő. Mind fehér." (61.-62. oldal)


A Patkányember a VESZETT-ről mesél:
"- Egy VESZETT nevű csoportot képviselek - folytatta Patkányember. - Tudom, hogy a neve fenyegetően hangzik, de ez voltaképpen csak egy rövidítés. Nincs benne semmi fenyegető, annak ellenére, amit maguk gondolhatnak. Mi csak és kizárólag egyetlen dolog miatt létezünk: hogy megmentsük a világot a katasztrófától. Maguk itt, ebben a szobában létfontosságú részei a terveinknek. Olyan erőforrásokkal rendelkezünk, amilyenekről az emberiség története során még csak nem is álmodhatott egyetlen más csoport sem. Gyakorlatilag korlátlanok a pénztartalékaink, az emberi tőkénk, a technológiánk pedig még a legokosabb ember szükségleteit és vágyait is messze meghaladja.
- Ahogy egyre tovább jutnak a magukra mért Próbák során - magyarázta -, látják majd, mire képes ez a csúcstechnológia és a mögötte álló erőforrások. Ha valamit elárulhatok ma itt maguknak, az az, hogy soha, de soha ne higgyenek a szemüknek! Ami azt illeti, az elméjüknek sem. Ezért csináltuk azt a kis bemutatót a csüngő holttestekkel és a befalazott ablakokkal. Nem fogok mást mondani, csak azt, hogy néha az, amit látnak, nem valódi, és néha az a valóság, amit nem látnak. Képesek vagyunk manipulálni az agyukat és az érzékeiket, amennyiben szükséges. Tudom, hogy ez az egész elég zavarba ejtő, és talán egy kicsit rémisztő is." (68.-69. oldal)

A Patkányember elmondja mi lesz a feladat a Tűzpróba során:
"- Abban a pillanatban már kezdetét is veszi a Tűzpróba. A szabályok nagyon egyszerűek. Jussanak ki valahogyan a szabadba, aztán haladjanak észak felé úgy száz mérföldet. Találják meg a biztonságos menedéket két héten belül, és akkor sikerrel teljesítették a Második Szakaszt. Akkor, és csakis akkor, megkapják a szükséges kezelést a Kitörés ellen. Pontosan két hétről beszélünk: attól a pillanattól kezdve, hogy átléptek a Falkapun. Ha nem sikerül eljutniuk a menedékhelyre, végül halottak lesznek." (72.-73. oldal)

Minho lelkesítő beszéde:
"- Van valaki, aki meggondolta magát az éjszaka folyamán? - kérdezte Minho. - Most szóljon, vagy hallgasson mindörökre! Ha valamelyik bökött azután jön rá, hogy igazából egy pisispanka, és vissza akar fordulni, miután elindultunk oda, ahova megyünk... hát, én gondoskodom róla, hogy törött orral és szétvert mogyorókkal, valóban kislányként térjen vissza.
Thomas vetett egy pillantást Newtra: a volt vezető fogta a fejét, és hangosan felnyögött.
- Mi van Newt, van valami gondod? - kérdezte az új vezér meglepően szigorú hangon.
Thomas teljesen ledöbbenve várta Newt reakcióját. Az idősebb fiú ugyanolyan meglepettnek tűnt, mint Thomas.
- Á, dehogy. Csak le vagyok nyűgözve a vezetői képességeidtől." (84. oldal)

Fanartok:

A Patkányember (a filmben Aiden Gilles alakítja majd)
(Ez nem hivatalos kép, csak egy rajongói alkotás.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése