2014. június 30., hétfő

Kimmy West beszámolója a forgatásról (egy jelenet leírása)



Íme egy újabb beszámoló Kimmy Westtől, aki arról mesél, hogy milyen jelenetet forgattak, amikor ő elment a helyszínre. 

Amikor leértem a forgatási helyszínre, teljesen eldobtam az agyam. Ott volt a teljes Tisztás, megcsinálták. Megépítették, tényleg létrehozták. Ez a film nem használ füstöt vagy tükröket arra, hogy megteremtsék James Dashner útvesztőjét, hanem tényleg megépítették. Voltak kis épületek, faházak, függőágyak és egyéb dolgok, amik szerves részeinek tűntek a Tisztásnak. 


Amikor megérkeztem éppen azt a jelenetet forgatták, amikor a fiúk körbeállják Thomast és Gallyt, akik harcolnak, amit én „Zöldfül beavatásnak” neveznék. Ezt a jelenetet Ki Hong Lee (Minho) úgy írta le, mint „egy havonta végezendő rituálé, ami egyrészt erősíti a testvériséget, másrészt segít nekik visszaverni a szörnyeket”: Kaya ült a közelben és őket nézte, de nem szerepelt a jelenetben, tekintve, hogy ekkor még nem érkezett meg a Tisztásra Teresa.

A film történetében Thomas megérkezése után nem sokkal járunk. Változtatás a könyvhöz képest, hogy Thomas nem tudja a nevét a megérkezéskor. Gally hívta be a körbe, hogy verekedjenek és különböző Tisztásbéli sértésekkel gúnyolja őt, mint a „bökött” vagy a „plotty”. Hangos dobszó és zene hallatszik a háttérben, aminek a célja, hogy feltüzelje a színészeket. Olyan ütemet kreáltak, ami felpörgeti az embert és alig várja majd, hogy mi fog következni. A Tisztársak, köztük a főbb szereplők is, mint Minho, Chuck vagy Ben még vagy 20 statisztával együtt körbeveszik Gally-t és Thomast. Ahogy elkezdték, Wes Ball a rendező – aki remek energiákat hoz a forgatásra - felkiáltott, hogy „Gyerünk fiúk, egy kis móka, csináljuk meg.” 
És a jelenet elkezdődött. (az ugrás után olvashatjátok, mit látott Kimmy)


Gally: Egyszerűek a szabályok Zöldfül. Maradj a körben. (felnevet) Nem tarthat 5 másodpercnél tovább.
(egymásnak rohantak)
Gally: Hogy hívjunk? Bökött?
(megint egymásnak ütköznek)
Gally: Tudod, mit? Úgy is néz ki, mint egy bökött.
(Thomas ütést kap és elesik)
Thomas: Tom… Tom… Thomas! A nevem Thomas!
Gally: Üdv a Tisztáson, barátom. Üdv a Tisztáson.
A jelenet úgy ér véget, hogy egy kísérteties hangot hallanak az útvesztő falai felől, majd Gally még több információt megoszt Thomassal a helyről.
Gally: Az barátom egy Sirató. Ne aggódj, nem jutnak át a falakon.
A Tisztársak mind elmennek, egyedül Thomas marad ott a Falat bámulva.

Láttuk, hogy a jelenet több verzióban is leforgatták, más sorokkal, ami gondolom, azért van, hogy legyen választási lehetőségük. A színészeknek lehetőségük volt az improvizációra is, ami nagyon élővé tette a jelenetet. 


Gally: Próbálj meg 5 másodpercnél továbbra kilökni a körből.
(Thomas nekiront Gally-nak)
A Tisztársak, akik körbeveszik őket: Megengeded, hogy ez a Zöldfül ezt tegye veled?
Thomas: Nem hívjatok Zöldfülnek!
(Gally megüti Thomast, aki elesik)
Thomas (sokkos állapotban): Emlékszem! Emlékszem! A nevem Thomas!
Gally: Üdv itt haver, üdv a Tisztáson.
(A Tisztársak mind mosolyognak és összesúgnak Thomas mögött)
(ijesztő Sirató hang szólal meg a háttérben)
Thomas: Ez meg mi a fene volt?
Gally: Az egy Sirató volt Thomas. Ne aggódj, velünk itt biztonságban vagy.

Forrás: [x]

5 megjegyzés:

  1. Ennyire megnő Gally szerepe?
    Nem szeretem Gally figuráját, ráadásul egyetlen pillanatig sem szerepel pozitív szereplőként a könyvben, Thomas beavatása pedig gyakorlatilag Newt és Alby feladata. Hát, kíváncsi leszek a könyvhűségre, és leginkább arra, hogy az arányok eltolódása során más karakterekből mennyi vész el.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, hogy felhoztad ezt a témát, mert már nekem is eszembe jutott (nem is egyszer), csak nem akartam elkezdeni trollkodni/kötözködni a saját oldalunkon. :D

      Gally-val kapcsolatban nekem semleges érzéseim voltak a könyv olvasása közben, de Willt szeretem és örülök, hogy több szerepe lesz.
      Viszont azt én sem szeretném, ha a több Gally jelenet miatt másoktól vennének el időt, pedig nagyon úgy tűnik, hogy erre halad a dolog. :(
      Az eddig kiadott anyagokból, interjúkból, stb. nekem az jött le, hogy nem csak megnő Gally szerepe, de valamelyest meg is változik. Értem ezalatt, hogy a karaktere is más lesz, ami bevallom, kicsit zavar. A könyvben Gally már a megérkezéstől kezdve utálja Thomast (szó szerint!) és végig gyanakvó vele szemben, a filmben meg szerintem nem fogja, maximum nem lesz neki szimpatikus. És mi ez a "friend" meg "mate"-ezés is a jelenetben? :O
      Azt hittem én vagyok szőrszálhasogató, amikor az előzetes elemzésnél arról írtam, hogy zavar az, hogy Gally ugrik be Thomashoz a Dobozba (és így őt látja meg először), de most már egyáltalán nem bánom. Mert az is, akárcsak, amit te írtál - hogy miért Gally végzi a "Zöldfül beavatást" - mind ALBY feladata lenne! És ez igen is zavaró, hogy Gally szerepnövelése kevesebb Alby-t jelent.

      Az arányok eltolódásáról jut eszembe, hogy engem még ez a "sok Teresa" is kicsit bosszant. Szeretem Kayát és Teresát is, de kezdem úgy érezni, hogy a filmben sokkal, de sokkal több szerepe lesz, mint a könyvben és ezzel nem is lenne baj, ha nem venné el így mástól az időt. Mondjuk akire én most gondolok az Chuck. Elég feltűnő, hogy Chuckról kb. semmi kép vagy információ nincs soha (még egy still sem az Istenért :D) Szerintem az ő szerepét nagyon lekicsinyítették és az jeleneteit "Teresának adták". És ez még mindig nem zavarna annyira, ha nem tudnám, hogy mi lesz Chuckkal. Mert ha ez tényleg így lesz, ahogyan fent írtam, kb. senkit nem fog meghatni SPOILER a halála. SPOILER VÉGE.

      Törlés
  2. Sokat gondolkoztam ezen a témán, az az igazság... Szerintem azért próbálják Gally karakterét ennyire.... hm... szerethetővé (nem tudom fogalmazhatok-e így, amíg nem láttam a filmet??) tenni, mert (SPOILER!!!!!!) a harmadik részben komolyabb szerepe is lesz.. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Hűha, SPOILER veszély. :D Nagyjából tudom mire gondolsz, de ebbe inkább most nem mennék bele. :)
      De jó észrevétel. ;)

      Törlés