2015. szeptember 13., vasárnap

Tűzpróba film kibeszélő (SPOILERES!)


Mivel a Cinema City mozikban már a hétvégén játsszák premier előtt a Tűzpróba filmet, így gondoltam hogy már most kirakom a tavalyihoz hasonló filmes kibeszélő bejegyzést. Ismét szeretnénk nektek lehetőséget adni arra, hogy leírhassátok a filmről a véleményeteket, így a poszt alatt kommentben várunk minden véleményt legyen az pozitív vagy épp negatív. Csak arra kérnétek titeket, hogy kulturáltan fogalmazzatok.

Mivel a Tűzpróba film kibeszélése során nem lehet kikerülni a spoilereket, természetesen ez a bejegyzés ERŐSEN SPOILERES A TŰZPRÓBA FILMRE, ÍGY CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE OLVASSÁTOK EL A KOMMENTEKET!

(Amint megnéztük a filmet, mi is megírjuk róla a véleményünket a húgommal külön-külön. És természetesen azt is hozni fogjuk. :)


Tehát ne tartsátok magatokban a véleményeteket.
Hogy tetszett a film? :)

22 megjegyzés:

  1. Nos, én nagyon örültem a premier előtti vetítésnek, így szombat este, lemondva minden más programom, siettem a moziba. :D Bár az, hogy szinkronosan adták, és a 3D verzió kissé negatívum volt részemről, de ki nem hagytam volna! :)

    Rögtön a közepébe is vágok: nekem a film összességében bejött, habár az, hogy olvastam a könyvet, nem sok útmutatót adott a film során. Szerintem, ugyanis ha lehet még jobban eltért a regénytől, mint Az Útvesztő. Ez néha jó volt, néha rossz. Így, hogy mennyire lett könyvhű a film, arra ki sem térnék. De örültem, hogy számomra több érthetetlen és felesleges részt kihagytak (pl. a fejzabáló golyókat a próba kezdetekor; vagy a pukkasztós szörnyeket a végén), ám legalább ugyanennyi is hiányzott (pl. Thomas és Teresa csókja; Perzseltföld bővebb bemutatása, mert szerintem a könyhöz képest semmi volt amíg elérték a várost és a hegyeket; és, hogy ne térjek ki egyesével inkább azt írom, hogy a film utolsó fél órája). De ezt sem negatívumként fogtam fel, hiszen sokszor volt hangoztatva, hogy a Tűzpróba nem fogja nagyban követni a könyv vonalát, így valamelyest már felkészültem a változtatásokra. A film elején a szökés nekem inkább a Halálkúrát tükrüzte, mikor menekülnek a Veszett elől, hiszen a Tűzróbában pont hogy a Veszett küldi ki őket Perszeltföldre. Ebből pedig egyenesen következik, hogy a Tűzpróba, mint valódi értelmezés, semmibe veszett, hiszen nem is egy újabb próbát álltak ki a filmben, hanem azt a bizonyos Jobb Kart keresték, miközben üldözte őket a Veszett. De mindegy, nekem így is átjött. Fergeteges volt, mikor a sikeres szökés után Thomas az ajtó ablakán át bemutat Janson-nek. :D Furcsálltam, hogy a nyakra tetovált feliratokat kihagyták, ill. inkább úgy mondom, hogy átvariálták, és más jelentést tudatosítottak be neki. Azt mondjuk még most sem értem, hogy a film szinopszisában miért van az, hogy Teresa eltűnik. Hiszen azt leszámítva, hogy a film legvégén saját döntésére elmegy a Veszettel, végig a fiúkkal van… Kicsit hiányoltam a végéről Teresa egyéb jeleneteit, mikor Aris-sal foglyul ejtik Thomas-t, de az talán már sok is lett volna. Végül is így is jól megoldották, csak annyira nem jött át, hogy Thomas mennyire csalódott a lányban. Az utolsó fél órában már tényleg nem lehetett kivenni, hogy hol is tartunk a sztoriban, mert annyira eltért a könyvtől, így eléggé meg is lepődtem a végkifejleten (Minho-t elfogja a Veszett, Teresa önként megy velük, Thomas és a többiek pedig a táborban maradnak). Így a film végét illetően fel lehet tenni a kérdést, hogy akkor most mi lesz a Halálkúra kiindulópontja, mert az biztos, hogy nem, ami a könyvben van.

    Összességében a végeredménnyel elégedett vagyok, összehasonlítani még nem tudnám az előző résszel, ahhoz újra kellene néznem még párszor, de arra is sor kerül majd. Szóval már várom a Blu-Ray megjelenést! ;)

    VálaszTörlés
  2. Részemről tökre örültem ennek a premier előtti vetítésnek, valahogy még sose futottam bele olyanba, hogy megjelenési ideje előtt nézhessek meg egy filmet (nem is értem, mi értelme, illetve, hogy akkor minek a premierdátum - na, mindegy). Jövő héten ráadásul nem fogok tudni mozizni és félek, azután már elsikkadt volna, ha olvasok róla, pedig érdemes volt megnézni a filmet. Vigyázat, spoileres beszámoló!!

    Azért mindenképpen érdemes volt elmnni a moziba, mert - bár sajnos nem tudok minden cikket elolvasni itt nálatok :( - de arról sokat olvashattunk, hogy kicsit megkavarják az utolsó két könyv történéseit. Finoman fogalmaztak. A film ugyanis egy TELJESEN MÁS történetet mutat be. Furcsa volt látni, hogy ugyanabban a világban, a megkedvelt karaktereink valami teljesen más jellegű történetfolyamban vesznek részt, mint a könyvben. Volt persze sivatag, meg vihar, meg diszkó, meg buggyantak, de szerintem ezzel vége is a könyvvel közös momentumoknak, ami leginkább azért lepett meg, mert úgy éreztem, manapság a minél könyvhűbb adaptációk korát éljük - ez pedig minden, de nem könyvhű. Viszont sokkal jobb lett így, mint a könyv!

    Lehet, ez volt a szerencsém, személy szerint ugyanis nem kedveltem a könyvet. Kifejezetten ellenszenveztem vele, és bár most nem keresem vissza, ennek alapvetően két oka volt: az egyik a lélektelenség, hogy egy-egy haláleset után szinte megállás nélkül haladtak tovább; illetve hogy olyan öncélúak voltak a könyvben a történetek. Akár az elején azok a hallucinációk a hullákról (amelyek végül nem kerültek bele a filmbe, hurrá :), akár a tetkók a srácok nyakán, hátán, vagy a diszkó, ami csak úgy szembejött, ezek meg csak úgy bementek vagy a feliratok Perszeltföldön, hogy Thomas az igazi vezető. Szóval a könyvben nekem sok minden öncélúan történt.

    Ezért aztán élveztem, hogy a filmben egy teljesen más motivációs felépítés volt és minden cselekedetnek megvolt az előzménye és a következménye és ezek logikusan és teljesen világosan követték egymást. Tetszett az is ahogyan megoldották SPOILER!!! Winston halálát. Kicsit előrevetít valamit a harmadik könyvből, aminek jelentősége lehet és volt LELKE a jelenetnek. Nem lehetett nem együttérezni velük, nagyon szépen megoldották minden szempontból. SPOILER VÉGE
    Tetszett az is, ahogyan - ebben az új változatban - Aris melléjük csapódik. Sokkal vagányabb kölyök, mint a könyvben, mégis külsőre meg tök olyan, amilyennek elképzeltem. Tetszett, ahogyan sokszor kisegítette a srácokat, és ahogy teljes jogú tagjává vált a csapatnak.

    Jól oldották meg azt, hogy Teresa a srácokkal maradt, de tetszett, hogy SPOILER neki már visszaadták az emlékeit és annyira szépen felépítették az árulását, ami itt sokkal-sokkal nagyobb súlyú lett (a könyvben nem csak a lánycsapatnak árulja el a srácokat???) SPOILER VÉGE A film során sokkal több minden kiderül a VESZETT-ről is, vagyis gyakorlatilag minden, amit a könyvekben szinte a végéig lebegtetnek előttünk, amiről az ember azt hiszi, majd mekkora durranás lesz, közben kiderül, hogy pusztán arról van szó, hogy a VESZETT egy olyan szervezet, amely szinte gátlások nélkül törekszik arra, hogy gyógymódot találjon a Kitörésre. Viszont ezáltal, hogy ezt tudjuk és hogy Teresa árulása az lesz, ami: felveti azokat a morális kérdéseket, amiket a könyv nem: hogy mi lehet egy ilyen világban az ember célja: hogy a saját életét mentse?? Hogy saját és barátai élete legyen az első? Vagy ha kell, valamilyen módon feláldozza magát a gyógymód és gyakorlatilag az emberiség érdekében? Ezek érdekes és szerintem napjainkban is aktuális kérdések, ha nem is közvetlenül.

    VálaszTörlés
  3. Annak is örültem, hogy a szintén a könyvvel ellentétben az A és a B útvesztős csapat nem egymás ellen harcol, hanem együtt, hiszen egy a céljuk. A Jobb Karra nem térnék ki részletesebben (na jó, egy kérdés erejéig mégis. Ha már behozták a Jobb Kart, hova lett Gally???), de nagyon megkedveltem Vince karakterét és Maryét is és ismét SPOILER sajnáltam, amikor neki is meg kellett halnia :( SPOILER VÉGE
    Ezzel a komplett történet-átalakítással persze a film vége is tökmás lett, mondjuk ezt pont nem bántam, mert nem vágytam a villanykörtés kvázi-siratókkal való élet-halál harcra. Mondjuk arra nem számítottam, hogy SPOILER beáldoznak egy fő-fő karaktert, de nagyon remélem, hogy nem bírnak vele csinálni semmi olyat a VESZETT-nél, ami veszélyeztetné a fő hármas további közös menetelését, és picit most veszélyesnek érzem, hogy szétszedték őket, de remélem, visszakapjuk még a vagány Minho-t SPOILER VÉGE

    A film amúgy képileg csodálatos volt. Mondjuk a 3D-vel nem tudtak úgy élni, hogy el legyek tőle ájulva, nem sokszor éreztem a 3. D-t (előtte az Everest ajánlójának 2,5 perce ütősebb volt ebből a szemszögből, mint a teljes Tűzpróba film), de Wes Ball csodálatos képi világot teremtett a történetnek, ami nem kis teljesítmény, tekintve, hogy milyen elvetemült helyszíneken kellett forgatnia.
    A történet és az öncélú baromságok megváltoztatása ellenére a film nekem még így is túl agresszív volt, több ponton el is határoztam, hogy jövőre TUTI NEM nézem meg a harmadik filmet!!! (Vagy másfél év múlva?) Most így a végén nem vagyok benne biztos, de addig majd látom még az ajánlókat. Érdekes kaland, hogy nem a harmadik könyvet látjuk majd életre kelni, hanem a sorozat befejezésének egy várhatóan teljesen más alternatíváját.
    Ezzel kapcsolatban azért vannak bennem kérdések: a könyv szerint Brenda és Jorge nem a VESZETT emberei?? És Brendának nem kellene immunisnak lennie? (vagy rosszul emlékszem? Segítsetek!!) A betegsége vajon nem befolyásolja jelentősen a történet végét???

    Ha a könyveket nézem, nekem a Tűzpróba jelentős visszaesés volt az Útvesztőhöz képest. A filmváltozat azonban - szerintem - egyértelműen felér elődjéhez.

    VálaszTörlés
  4. Én amikor megtudtam, hogy van premier előtti vetítés majd kiugrottam a bőrömből. Rögtön tudtam, hogy nekem meg kell néznem még a hétvégén és így is lett.

    Személy szerint pontosan olyan lett a Tűzpróba, mint amilyennek vártam - talán kicsit ijesztőbb is -,és a mozi végezetével teljesen le voltam sokkolva. De haladjunk szép sorjában.

    Az első említésre méltóbb jelenet számomra, az volt amikor is megszöktek. Mint ahogy már előttem is mondták, itt látszódott először az, hogy a harmadik részből is hoztak be jelenteteket (és valjuk be eléggé menő volt az amikor Minho beletérdelt az őr arcába). A következő pillanat amikor szívinfarktust kaptam amikor Newt-ot leteperte az a Buggyant, majd Winston-t kellett ki szabadítani az ajtó mögül. És kicsit itt leragadva már itt lehetett sejteni, hogy Winston karaktere nem lesz hosszú életű (az még ráadás volt, hogy hallottuk ahogy meghúzza a ravaszt). Szóval mennek tovább, majd a villám szépen belecsap Minho-ba, bár ez azoknak akik olvasták a könyvet nem volt nagy megrázkódtatás, mivel tudtuk, hogy nem fog meghalni. És ezután már semmit olyan érdekesség nem történt amit meg kell említeni,egy kicsi nyugi volt. Aztán végre valahára meg találjuk azt a bizonyos Jobb kart.
    És nekem ez az a pillanat ahol kicsit kilépek a sztoriból és az új karakterekről mondok pár szót. Annak nagyon örültem, hogy kicsit több volt Aris szerepe, hiszen nélküle nem tudtak volna ki jutni a VESZETT-től. Aztán meg ismerhettük még Jorge-t - akit én nagyon meg kedveltem - valamint Brenda-t akit én sosem kedveltem annyira ezért nem is viselt meg nagyon, hogy megfertőződött. És van még két új karakterünk Sonya és Harriet, róluk még nem nagyon tudok véleményt mondani hiszen őket még nem annyira ismerjük őket.

    És akkor térjünk vissza a sztorihoz. Szóval megtaláljuk a Jobb kart, mindenki azt hiszi, hogy Végre minden jó lesz, és akkor most jön a képbe Teresa akinek én úgy gondolom, hogy nem volt most ebben a részben olyan nagy szerepe. Szóval mint ahogy az kiderül Teresa-nak vissza adják az emlékeit, így teljes mértékben együtt működik a VESZETT-el. Szóval Teresa a fiúkkal van végig, de valahogy még is az agya teljesen máshol van. És be kell valljam és sose szerettem annyira egyszerűen nekem ellenszenves ez a karakter. És ezután, hogy elárulta a fiúkat teljesen negatívvá vált a szemembe. Bár arra még mindig nem jöttem rá, hogy hogyan tudott jelezni a VESZETT-nek, arról, hogy hol vannak. Szóval megtörténik az árulás meg jön a VESZETT és újra ott vagyunk ahol a film elején. Mindenkit elfognak, és meg jön a leggyűlöltebb személy Ava Paige. És azt hinnénk, hogy itt vége van a filmnek elkapják őket és innen folytatjuk a harmadik részben, de Wes Ball be hozott még egy csavart, ami valljuk be nem volt rossz, bár engem eléggé le sokkolt. Szóval Jorge egy nagy terep járóval bele rondít a fiatalok elszállításában és Thomas-ék ismét megpróbálnak elmenekülni, ami természetesen miért is jönne össze. Na és ez a pillanat amikor én annyira lesokkolódtam, hogy a film végezete után még egy olyan 2 percet ültem a székben és bámultam magam elé. Tehát Thomas, Newt és Serpenyő rohannak fedezékbe, míg Minho védi őket és lövi az őröket. És én már itt, amikor Minho nem ment utánuk, pedig már vagy hússzor szóltak neki, hogy most már jöjjön, tudtam, hogy itt lesz valami gubanc. És BUMM. Minho-t meglövik azzal a hülye elektromos cuccal, elkapják és elviszik. És itt vége is a filmnek (persze azt még meg tudjuk, hogy Thomas-ék elmennek Minho-ért).

    Egy szóval én imádtam ezt a filmet és kicsit örültem is, hogy nem ugyan olyan lett mint a könyv.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teresa úgy értesítette a Veszettet, hogy amikor az egyik Veszettes tagok kiütik még korábban leesik az adó-vevője vagy mi (valami telefonszerűség), és ott volt egy snitt, hogy Teresa azt nézi, szóval gondolom ott gyors elrakta suttyomban, és később azon jelzett. ;)

      Törlés
  5. Amikor megtudtam, hogy csak szinkronosan és eredeti nyelven felirat nélkül lesz a film, egy kicsit húztam a számat, de már egy éve vártam ezt a filmet, szóval gondoltam egy próbát megér a szinkron is.

    Kezdem a negatívumokkal: 1. A vágásoknál volt némi gubanc, pl. amikor Winstont cipelik a homok viharban, aztán a következő kép sorokban már minden csendes, ez nekem egy kicsit furcsa volt, mert egy kis átvezetés szerintem belefért volna. 2. Miután jóformán kiértek a városból és perzseltföldön keresztül eljutnak Jorgehoz ahol a szökésük után megint a városban vannak. Furcsa, mert amikor a pusztán voltak, látniuk kellett volna ekkora épületeket, de Jorge bázisát is csak a sötétben látták meg. 3. És egyben utolsó problémám, hogy nekem úgy tűnt felcserélték Minho és Newt sorsát. Lehet, hogy csak én gondolom így, de amikor Minho mondja Thomasnak, hogy ne hadja hogy olyanná váljon mint a többiek, stb. meg amikor elfogják és a Veszett fogságába kerül akiért majd el kell menniük, hogy kiszabadítsák.
    Pozitívumok: 1. Látvány világ, egyszerűen csodálatos!!! Az épúletek, helyszínek, és az érzés amit ez kölcsönöz, egyszerűen csodálatos! 2. A szereplő gárda megint kitett magáért, (valamint válaszolva az egyik kérdezőnek, Teresa Jorgéknál szerzett egy halott Buggyantól(?) egy rádiót amivel valószínűleg felhívta a Veszettet) az új színészek is remekül szerepeltek, habár sok újat nem tudtunk meg róluk. 3. A történet teljes mértékben eltér a könyvtől, egy két részlet megegyezik, de teljesen új storyt kölcsönöz a filmnek és a folytatásának is.
    Összeségében nagyon tetszett, de nem
    Múlta felül nálam az Útvesztőt. Nálam az Útvesztő 10/10 és a Tűzpróba 10/9. Már nagyon várom a Halálkúrát! Valamint köszönöm az oldal szerkesztőinek a folyamatos tájékoztatást! Nagyon szeretem ezt az oldalt, naponta többször is megnézem!

    VálaszTörlés
  6. Sziasztok!
    Szombaton én is megnéztem premier előtt. Mielőtt leírnám a véleményem hozzáteszem a Tűzpróba könyvet már rég olvastam így az emlékeim a storyról nem 100%-osak és sajnos még nem olvastam ki a Halálkúrát,tehát így ültem be a filmre.
    Nekem végül is tetszett a film,viszont kicsit zavaró volt,hogy sokat változtattak a történeten,mert ugye az első rész úgy ért véget,hogy na akkor jöjjön a következő próba...De mi volt itt a próba? Ugye a könyvben a Veszett küldi ki őket de a filmben szó sem volt erről,a fiúk szöktek meg,tehát akkor mi volt ebben a próba? Lényegében ez zavart a legjobban, a többi változtatás nem. A Buggyantak zseniálisak voltak,jól voltak megcsinálva,viszont nem értettem ott az alagútban akik már másképp néztek ki,hogy miért is voltak mások a többiekhez képest.
    Brenda karaktere nem tetszett a könyvben de itt szerethetőbb volt. Ahogy meg Thomas és Brenda drogos állapotban voltak azt pedig nagyon jól megrendezték.
    Viszont most nem tudom mit tegyek,olvassam ki újra a Tűzpróbát vagy sem és ezek után,hogy a 3. rész új értelmet fog nyerni,van e értelme elolvasnom,hisz már a Tűzpróba is más...Nagy dilemmába vagyok,hogy hogy járok jobban ha megvárom az utolsó részt vagy ha elolvasom a Tűzpróbát és a Halálkúrát?!
    Összességében tetszett a film :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én úgy fognám fel a dolgot, hogy a könyv és a film az más-más dolog. Tehát olvasd el a könyvet, de abban a tudatban, hogy az a könyvek folytatása. Bőven megteheted, mert úgy rémlik, nem is egy, hanem másfél évünk van az utolsó filmig. Ott pedig majd a filmhez kell visszacsatolni és annak a folytatását várni :)

      Törlés
    2. Én is azt tanácsolom, amit Ancsi. :) Úgy jársz a legjobban.

      Törlés
    3. Én is tegnap kezdtem el (újra) olvasni a Halálkúrát, a mozis élmény hatására. :) Igaz, már több hónapja a polcomon volt, hiszen megvettem a kiadásakor, de akkor 100 oldalnál tovább nem jutottam, mert annyira nem kötött le. De tegnap elolvastam újra azt a 100 oldalt, és ma folytatom, valahogy most kapóbb vagyok rá! :)

      Törlés
    4. Hajrá Dominik! Most menni fog. :) Majd írd meg, hogy tetszett a 3. rész.

      Törlés
    5. Írok, amint végeztem! :)

      Törlés
    6. Kevés szabadidőm volt a héten, így csak tegnap estére olvastam ki a Halálkúrát. Ma délelőtt visszakerestem az áprilisi könyv kibeszélőt,mert anno kihagytam, hogy ne spoilerezzek magamnak. Elég megosztó véleményeket olvashattam, de azt hiszem erre is számítottam. Összességében szórakoztató volt a könyv és izgalmas, mert ha belelendültem sodródtam az eseményekkel, és faltam az oldalakat, noha mégsem voltam mindig megelégedve azzal, amit olvasok.

      Nem akarok hosszan kitérni mindenre, mégiscsak filmes beszámolós poszt ez, de a véleményem leírom. :)
      A könyv első 100 oldala tagadhatatlan, hogy a Tűzpróba (film) első 20-30 perce.
      Számomra ebben a részben nőtte ki magát Thomas, Minho és Newt barátsága, ezért is éreztem nagyon szomorúnak Newt leépülését. Mikor menekültek a Buggyant Palotából, éreztem, hogy Newt még szerepelni fog, hisz közölte is velük, hogy Denverbe megy egy csoport Buggyanttal, és Thomasék is oda tartottak. Aztán mikor Thomas megpillantotta a városban, majd kiszállt a furgonból, éreztem, hogy mi lesz ennek a vége. :( Kevés olyan történet van, ahol a főszereplő a kedvenc karakterem, de ez pont olyan, a második pedig Newt volt, így nagyon sajnáltam. :( Sokan írták, hogy Thomas-t nem hatotta meg barátja halála, de én nem így láttam. Nagyon nehezen vette rá magát, hogy megtegye amire Newt kérte, és utána is többször lehetett olvasni, hogy hirtelen rátört a bűntudat és a szomorúság.
      Gally visszatérését abszolút nem tudtam hová tenni. Úgy értem, hogy az Útvesztő film változatában egyértelmű, hogy meghalt, így nem is értem, mert ha még nem is volt meg akkor a Halálkúra könyv verziója, James tudta, hogy a filmben Gally meghalt, mégis visszahozta a könyvben. Kíváncsi leszek mit kezdenek ezzel a filmben, de a Tűzpróbás változtatások után, nem hiszem, hogy gondot jelentene ez Wesn-nek.
      Thomas karaktere nekem kissé eldurvult ebben a részben, akárhogy is számolok, 4 embert biztosan megölt a törénet során, ha nem többet.
      Teresa halála, akárcsak Newt-é, nagyon elszomorított. A Tűzpróba végén ugyan megharagudtam rá, de szerintem tisztázta magát, hogy mit miért tett. Szerintem Thomas már-már gyerekesen haragudott rá. Szomorú, hogy csak a saját élete árán tudta meggyőzni Thomas-t, hogy ő tényleg csak őt akarta védeni, akárcsak utolsó tettével. :(
      A legvégét illetően én sem vagyok maradéktalanul elégedett, főleg, hogy ott ütközött ki nagyon érezhetően, hogy milyen hamar túltette magát Teresa halálán, és máris Brenda felé nyílt meg.
      Örültem viszont, hogy végre megtudtuk a VESZETT hátterét is, hogy miért készült az Útvesztő stb., stb.

      Kíváncsi vagyok mit hoznak majd ki a filmből, mert a Tűzpróbában Wes bizonyította, hogy a regény csak adalék anyag a filmhez.

      Törlés
  7. Sziasztok!
    Én nem a premier előtti vetítésen néztem a filmet, hanem tegnap. Egy ideig folyamatosan azon voltam leakadva, hogy mennyire nem az, mint a könyvben, és már-már kezdtem csalódottságot érezni, de aztán úgy döntöttem úgy éretelmezem, mint egy alternatív folytatását az Útvesztőnek, utána már nem zavartak annyira az eltérések. Nagyon tetszett a látványvilág, meg a mellékszereplők játéka, pl. a drogos lebuj tulajdonosa (most elfelejtettem a nevét), szerintem tök jól játszotta a karaktert. :) Valahogy úgy éreztem, hogy a főszereplő bagázs nem kapott annyi és olyan szöveget és szituációt, amiben a jellemeik kidomborodhattak volna, mint a könyvben (kivéve talán Teresát, az ő cselekedete itt úgymond súlyosabb volt, mint a könyvben, mert nem csak Thomas ellen vétett, hanem az egész csapat és a Jobbkar ellen). Ami még nem annyira tetszett, a sok lövöldözés, szerintem kicsit sok harc volt, de belátom, filmbe kellenek az ilyen nagy összecsapások. Összességében, mint film, nagyon tetszett, de nekem nem hozta a könyv élvezeti szintjét. Viszont a látványvilág, a grafikák 5*, különösen a vihar és a drogos buli nagyon átjött, de az egész Perzseltföld kinézetét is nagyon eltlálták. :)
    Móni

    VálaszTörlés
  8. Sziasztok!
    Én most néztem meg a filmet (nemrég értem haza) és csak ajánlani tudom!
    Már lehetett tudni, hogy változások vannak benne, így én ennek tudatában ültem be. (Már előttem leírták a változások nagy részét, szóval azt nem írnám le.)
    Először is: teljesen más hangulata volt a filmnek, mint az előzőnek, szóval összehasonlítani nem is tudnám.
    Én nagyon pozitívan csalódtam, hiszen nekem se jött be annyira a Johannának. Nekem nagyon bejöttek ezek a változások és az a plusz csavar is Minhoval a végén! A könyveket és filmeket nem nagyon lehet hasonlítani, mert ugye sok a különbség. Én általában könyv párti vagyok, de az útvesztő sorozatban nekem a filmek (eddig) sokkal jobban bejöttek. Az első film hatására olvastam el a könyveket. Az első még tetszett, majd a többi már annyira nem, végül a befejezés se. Ezért nekem nagyon tetszett a film! :D
    Üdv: Laci

    VálaszTörlés
  9. Sziasztok!
    Én is leírnám a véleményem a filmről :)

    A film tényleg teljesen ugyanott kezdődött, ahol befejezték, így nem maradtunk le semmiről. Az elején alig látunk valamit a Buggyantakról, akkor kicsit furcsáltam, de igazából ha mondjuk olyanok nézik akik nem olvasták meg nem is tudnak semmit a filmről, elég fura lett volna horrorisztikus emberekkel kezdeni. Maga a VESZETT épülete nagyon tetszett, ahogy a könyvbe is volt, megvolt a sok hosszú folyosó és szoba, kb így képzeltem el az egészet.

    Nem tetszett hogy ki tudja hány Útvesztő volt Thomasékén kívül, így az A meg B csoport már nem is kapott akkora szerepet mint a könyvben.
    Aris és Thomas megismerkedése is jó, dekicsit fura volt, egy ekkora intézmény tele mindenféle őrrel, nem néz be az ágyak alá hogy mondjuk ott egy szellőző? Amin ki tudnak menni?
    Ava Paige -el már az elején megismerkedünk, többet is szerepel már az elején mint eleve a könyvben, ami szerintem nagyon jó.
    Ugye Thomasék megszöknek, elmenekülnek. A Buggyantak egyébként vagy háromszor rám hozták a frászt, ez a hirtelen sötétből előtörök jelenet nagyon jól meglett csinálva. Azért a film sem vesztette el a ROHANJ VAGY MEGHALSZ tulajdonságát, így hiába volt kissé lapos a film közepe, amikor csak vándoroltak, mindig csepegettek bele akciókat, így nem lett unalmas.
    Szerintem Brenda és Thomas csókja apszolút felesleges volt, hiszen simán megoldhatták volna úgyis ahogy a könyvben volt, és már nem kell Dylannak folyton csókolózni, hiszen az a lényeg hogy ez a film nem a romantikáról szól.
    (Kicsit össze-vissza mondom, remélem nem baj :D)
    Visszatérve, Winston halála kétség kívül megható volt, be kell vallanom még nekem is kicsordult rajta a könnyem.
    A fertőzés itt harapással terjed, és nem a levegben, így a túlélés sokkal lehetségesebb, csak ne harapjon meg egy Buggyant. Ezért nem is értem mi ez a nagy felhajtás.
    Amikor Minhoba belecsapott a villám, reméltem nem kell a film végéig egy naaaagy sebet viselnie az arcán, bár hatásosabb lett volna. Legalább a ruhafelgyulladás részt beletehették volna.
    Kétség kívül a vége volt a leges legizgalmasabb. Thomas megismerkedik Mary -vel, és végre kiderül mit tett Thomas amiért az Útvesztőbe került. A B csoport múltjáról csak annyit tudunk meg hogy a Jobb Kar menekítette meg őket, de hogy hogyan azt nem fejtik ki, pedig azért még ha egy rövidebb történetben is, elmesélhették volna. Az események gyorsan történnek, Teresa a VESZETT mellé áll és a VESZETT megtámadja a jobb kart.
    Olyan nagy volt a lövöldözés, fogalmam sincs honnan tudták hogy nem éppen egymást lövik agyon, valahogy mindig csak az ellenséget találták el, de hát végülis egy filmről beszélünk. Amikor Minhót elvitték a végén, az számomra nagy trauma volt, ezért is jobban várom a Death Cure -t. Brenda úgy látszik meg fog halni, ugyanis megharapták, így remélem Newt helyett Brenda hal meg, és nem kell végig sírnom a következő filmet.
    A vége nem volt túl meglepő, Thomas mindent megtesz a barátaiért. A könyv harmadik részében is volt hasonló, csak nem éppen Ava megölése volt a cél. Így vélhetőleg a következő film témája az odaút és a végső harc lesz. Kíváncsi leszek a menedékre, de valőszínű ez nem Ava által lesz meg nekik, ha ő a célpont.
    Szóval a színészek.
    Az új szereplők nagyon jól alakítottak, bár Rosa -t még mindig nem kedvelem. A régi cast egyszerűen szuper, imádom őket, a színészkedésben nem találtam hibát.
    A szinkron egyszerűen borzalmas volt, az eredeti ezerszer meg milliárdszor jobb mint ez, idegesítő volt hogy hallani lehetett ahogy váltogatják az eredetit meg a magyart, néha még nem is volt jó a szinkronhang, rossz ember mondott rosszat.
    A könyv és a film nem sok mindenben hasonlít, ez tény, de nekem tetszett Wes képzeletvilága, a film akciódús és izgalmas lett, humoros és közvetlen, nem tudom elmondani mennyire imádtam.
    Remélem eredeti hanngal is megtudom majd nézni.

    VálaszTörlés
  10. Tegnap megnéztem én is a filmet. Az előzetes hírek, cikkek alapján tudtam, hogy kb. mire számítsak, így is ültem be. Lényegében csak a cím, a karakterek nevei és 1-2 történetszál egyezik, eltértek a könyvtől, ami nem feltétlen volt rossz. A második könyv gyengébb az elsőhöz képest, de még nem volt rossz, ahogy anno kifejtettem.
    Már az elején érződik, hogy nagyon nem fogja követni a könyv fő irányvonalát, ennek ellenére az is látszik, hogy máshogyan ugyan, de fel lesz építve és kapunk egy érthető történetet. Az első néhány perc azt is előre vetíti, hogy sokkal több akciót kapunk, mint a könyvben.
    Nézzük a karaktereket. Ami mindenképpen pozitívum, hogy a Thomas-Minho-Newt hármas maradt ugyanolyan, nem változtak. Bár több közös jelenetet, pillanatot vártam volna. Aris az új fiú, sokkal-sokkal szimpatikusabb, mint a könyvben, és végig meg is maradt ilyenek. Teresa…a könyvben megutáltam, de itt az utolsó fél óráig végig szimpatikus nekem. Jó döntés volt végig a fiúk mellett tartani. Patkányember: nekem tetszik, hogy új karakterelemekkel ruházták fel, a könyvhöz képest. Nekem nagyon szimpatikus választás, mint az egyik főgonosz  Bár a végén az a hasbarúgás már sok volt :/ Winston: a legjobb jelenet számomra a filmben. Nagyon jól összerakták, nagyon meghatóra sikerült. Volt lelke a jelenetnek, ellenben a könyvvel, ahol a hasonló jeleneteken gyorsan túlléptek… Aztán a buggyantak ábrázolása jól sikerült. Ami hatalmas fekete pont, hogy nem magyarázták meg normálisan őket. Illetve azért is kell levonnom, mert nagyon hamar átjutottak Perzseltföldön. Itt veszett el végleg a könyv lényege. Nem azt mondom, hogy követnie kellett volna szó szerint, és hasonlóan öncélú legyen, de találhattak volna ki új (értelmesebb) akadályokat, amiket le kell győznie a fiúknak. Aztán Brendáék… hát érdekes volt a behozataluk a sztoriba, ezt jobban ki is ki lehetett volna dolgozni. Brenda annyira nem volt szimpatikus, nem tudom miért, valahogy nem nagyon jött át, hogy ő Brenda. Ellenben Jorge, hát imádtam minden jelenetét. Aztán a disco is megvolt, csak a lövés maradt ki. Nem volt rossz, de nem is volt kiemelkedően jó jelenet. Marcus pl. kifejezetten irritált végig. Aztán az utolsó fél óra, az szépen fel lett építve. Egyedül a lányokért kár, hogy nem ismerhettük meg őket jobban. De Vince és a Jobb Kar bemutatása jól sikerült. Vince nagyon szimpatikus karakter lett a filmben, akár csak Mary. Utóbbiért kár  Teresa árulása jól fel lett építve. Jobban ütött, mint a könyvben, mert itt végig a fiúkkal volt, így a nézőt váratlanul is érheti. Az utolsó percek az a rengeteg akció és erőszak… jó-jó, de valahol tényleg sok. Minho.. valahogy nem lepődtem meg annyira. Sejtettem, hogy valami ilyen húzás lesz, ha már a vége totál eltér a könyvtől (de sokkal jobb volt, hogy nem a szörnyekkel harcoltak). Bár én Newt-ra számítottam, a harmadik könyv alapján, de így is jó lesz. Meg kellett ezt lépni, hogy okot adjon egy jó folytatásra. Bár az végképp nem tetszett, hogy Thomas meg akarja ölni Ava Paige-t, nem tudom miért kell belőle Katniss Everdeen 2.0-át csinálni… A 3D nem ütött akkorát, mint amit vártam. A látványvilág világ viszont szép lett, jobban sikerült, mint az első résznél. A vágással is meg voltam elégedve, bár valóban voltak hézagok itt-ott. A score, akár csak az elődje, ez is zseniális. Összességében tehát az átlagostól egy jobb filmet láttam. Mint adaptáció megbukott, de mint külön film - illetve az első film folytatása - megfelelt. A sztori helyenként lapos, a színészi játék pár embernél kiemelkedő, másnál átlagos, a zene és a képi világ zseniális volt. 10/7
    A vége annyira nem függővég számomra, de így is várom a befejező részt, mert az a könyvben nem jött be, de mivel elég sok eltérés várható, így jó is kisülhet belőle.

    VálaszTörlés
  11. Sziasztok! Még egy fél hónapja néztem meg a filmet moziban. Fura volt a szinkron mivel az elözőt is feliratosan láttam.A történet nekem nagy csalódást okozott mivel nem gondoltam hogy ennyire el fog térni. Hiányoltam a falkapus részt , és a legjobban azt ami a könyv lényege is volt. Azt hogy a változók alapján vizsgálták a reakciókat és a többit. De azért egy pozitív kiváncsiságot adott a film vége a befejezés iránt. Kettös érzésekkel hagytam el aznap a mozi termét!:)

    VálaszTörlés
  12. Imádtam szerintem ez az idei legjobb film. Amit láttam. De azért egy kicsit elgondolkodtató nem? Simán nevezhették volna a buggyantakat zombiknak mert tisztára olyanok csak gyorsabbak és ílyesztöbbek mint a zombik. A mult héten néztem meg a filmet a gépen este. Gondolhatjátok hogy mi volt az első reakciók amikor megláttam egy bugyantat. Elég megdöbbentő a film témája és cselekménye.Pont Teresát kellet áttériteni most komolyan. Szegény Minhot elkapni. Na az durva csavar volt. Nagyo éelvesztem a filmet de azért egy kicsit többet vártam a második részben. Na mindegy alig várom a harmadik filmet. Nem hiszem hogy ki fogom bírni a várakozást. Csak így tovább.....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát pedig kénytelen leszel várni, mert a harmadik film majd 2017 februárban érkezik, addig meg bő egy év van. :( Sajnos.

      Törlés