2014. augusztus 26., kedd

Itt az első kritika a filmről!


Természetesen nem fogjuk az összes film értékelést megosztani, ezt és a délután kikerülő videó-kritikát csak azért osztjuk meg veletek, mert ezek a legelső vélemények a filmről. :)
Ezt a kritikát a welivefilm.com weblap egyik munkatársa Daniel Rester írta, a fordítást pedig én. :D


Az Útvesztő az újabb film a YA könyvadaptáció őrületben, ez James Dashner azonos című regénye alapján készült. Már most el lehet mondani, hogy ha a mozikban jól teljesít, akkor lesz folytatása. Miközben egyre jobban kezdek beleunni a sok folytatásos YA adaptációba, azt kell mondjam ennek a filmnek kell a második része. Ez az egyik olyan, ahol akarom, hogy legyen folytatása.
A film nem foglalkozik azzal, hogy felvázolja a történetét. Egyből bedob minket a liftbe ezzel a fiatal fiúval Thomassal. Amikor a lift kinyílik, még több fiatal fiúval találkozunk. A fi semmire nem emlékszik, bár a neve hamar eszébe jut; Thomas.
Thomas hamar rájön, hogy ő és a többiek egy tisztáson ragadtak, amit hatalmas falak vesznek körbe. 


Minden fiúnak teljesítenie kell a munkáját a túlélésért, úgy, mint a favágást, növénytermesztést, stb. Minden hónapban érkezik hozzájuk egy újonc a Dobozban, ami élelmet és ellátmányt is rejt.
A falon túl van a megoldhatatlannak tűnő Útvesztő. A fiúk kiküldenek Futárokat, hogy ők megtalálják a kiutat. Az Útvesztő éjszaka veszélyt rejt, hiszen gonosz lények őrzik, ők pedig a Siratók.
Thomas bekerül a csapatba, bár csak a legfontosabb szereplőkkel találkozunk. Miközben ezeknek a karaktereknek – és Thomasnak – nincs háttértörténete, mivel, hogy nem emlékeznek semmire, mindegyiknek jól elkülöníthető személyisége és szerepe van a csapatban. Ki Hong Lee Minho-t játssza, aki a Futárok Elöljárója és Thomas hamar azon kapja magát, hogy vele teljesít küldetést. Itt van még nekünk Alby (Aml Ameen) és Newt (Thomas Brodie-Sangster), az előbbi a vezetője a csapatnak, az utóbbi pedig a helyettese. Blkae Cooper játssza Chuckot, az ijedt kisfiút, aki Thomas barátja lesz és Will Poulter alakítja Gally-t, akinek az a célja, hogy mindenkit együtt tartson.
A dolgok akkor kezdenek összezavarodni, amikor Thomas megérkezik és Gally a fejébe veszi, hogy Thomas egy probléma. A fiúk hamarosan egy magányos női szereplőt is köszöntenek Teresát (Kaya Scodelario). Thomas megpróbálja rávenni a többieket is az Útvesztő megfejtésére, ami még több rejtélyt bont ki számukra.


Folytatás az ugrás után!

Az állandó meglepetések miatt lesz izgalmas Az Útvesztő. Nem olvastam James Dashner regényét, szóval nincs összehasonlítási alapom. Habár a mozis tömeg és az éljenző rajongók pozitív visszajelzése azt hiszem jó jel. Amit mondani akarok az az, hogy nem kell a könyv rajongójának lenned, hogy élvezni tudd a filmet. Habár most már biztosan el fogom olvasni a könyvet.
A forgatókönyv írók (Noah Oppenheim, Grant Pierce Myers és T.S. Nowlin) egy „fiatal felnőtteknek muszáj együtt harcolniuk” féle történetet vázolnak fel.  Az írók esélyt adnak a főbb szereplőknek az apró, de ragyogó momentumokra, habár néhányhoz melodramatikus párbeszédeket csatoltak. Az interakcióik (habár Gally néha hihetetlenül viselkedik) őszintének hatnak a szituációban és a történetük egyre izgalmasabb lesz, ahogyan előre haladunk a filmben. A konklúzió tudatosan hagy némi lyukat és cliffhangert a történetben, de mivel reménykedünk a folytatásban, ezt megbocsátjuk.
A nagyszerű történetet Wes Ball keltette életre, a technikai varázslatai és a remek stábja segítésével. Ball eddig csak rövid filmeket készített, így ez a film remek debütálás tőle. Ő és az operatőr Enrique Chediak nagyon tudják, hogyan hozzák át a vizuális effekteket a képernyőn, ahogyan Marc Fisichella látványtervező is. Viszont Ball soha nem engedte, hogy ezek az effektek teljesen ellepjék a filmet. Szakszerűen kezeli a szereplők interakciót és a történeti csavarokat, miközben gyors ütemet és vizuális löketeket ad a filmhez a megfelelő időben. A hosszú, nagy felvételek remekek, ahogyan a soundtrack is John Paesano-tól. A zene szintén említésre méltó, a Siratók hangja és az Útvesztő zajai valódinak tűnnek.


Ball filmkezelése néha '80-as, '90-es évekbeli kaland-filmkészítőkére emlékeztetett. Spielberg: Az elveszett frigyláda fosztogatói jutott az eszembe arról a jelenetről, amikor Az Útvesztő „pengéi” mozognak. Üdítő olyan rendezőt látni, aki "a kevesebb több" elvet alkalmazza. Egy kibővített jelenet nagyon „szörnyfilmes”, de még ez is jó volt. Ball megértette, hogyan kell felépíteni a karaktereket, és hogy hogyan kell a félelem érzetét kelteni. Ahogyan a film végét kezelte az szokványos, de minden, ami addig történt, az nagyon izgalmas és érdekes.
A cast szintén biztosítja az energia löketet. O’Brien remek vezető, jól hozza Thomas bátorságát, hogy megfejtsék az Útvesztőt és a kíváncsiságát. A személyes kedvencem Brodie-Sangster volt, mint Newt, habár szerintem a színésznek más a személyisége, de mégis kedvelhető. Poulter eltúlozza néha a dolgokat és Scodelario is többet csinálhatott volna. Egyébként a cast fiatal és jó alapanyag.
Rengeteg „meh” YA könyvadaptáció van mostanában és felfrissítő, amikor egy jót látunk. Az Útvesztő nincs egy kategóriában a Harry Potterrel, de messze túlszárnyalja az ehhez hasonló filmeket. A filmnek megvannak a maga hibái, de ez felvillanyozó és üdítő néhány ponton. A történet előrevetít egy nagyobb történetet. Remélem, hogy néhány rejtély megoldását láthatjuk majd a folytatásban, mert Az Útvesztőnek számos dolgot tisztáznia kell a folytatásban. Jelenleg viszont kiemelkedően jó a maga nemében.

4 pontból 3,5-öt adok rá.


Forrás: [x]  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése