2015. január 6., kedd

2014-es év Box Office nyertesei és vesztesei

Ez nem annyira Az Útvesztőhöz kapcsolódó cikk lesz, de mivel a film is meg van benne említve, gondoltam elhozom. Egyébként hatalmas filmrajongók vagyunk mindketten a nővéremmel, így szívesen fordítottam le és hoztam el nektek ezt a cikket.
Remélem, hogy ezzel nem untattam a kevésbé film-őrült olvasókat. :)

A GYŐZTESEK

1. Női filmek

Erős év volt a női főszereplős filmeknek és azoknak, amelyeknek a nők voltak a célközönsége.
  • A Lucy, Scarlett Johansson főszereplésével sokat kaszált, amikor júliusban megjelent és a nagy költségvetésű Herculest is kenterbe verte. Ahhoz képest, hogy a film 40 millió dollárból készült világszerte 459 millió dollárt hozott vissza. 
  • A John Green könyvéből készült adaptációnak a Csillagainkban a hibának a nyitó hétvégéjén a közönség 82%-a nő volt és egy hétvége alatt 302 millió dollárt termelt a Fox stúdiónak.
  • A harmadik női főszereplős sikerfilm pedig a Demóna, Angelina Jolie-val az élen, aki megbabonázta a közönséget, így azok 758 millió dollárt hoztak vissza világszerte. Jolie a következő évben sem áll le, az új filmjében a Bye The Sea-ben a férjével Brad Pittel az oldalán lesz látható.

2. Marvel

A Marvel 2012-ben nagy teljesítményt ért el a sztárokkal teletűzdelt Bosszúállókkal, de a 2014-es teljesítménye talán még ennél is nagyobb. 
  • Ahelyett, hogy a megszokott, már jól bevált karaktereinél maradt volna, egy új sorozatot indított a Galaxis Őrzőivel. Egy relatíve kevésbé ismert képregény adaptáció, amelynek sztárja Chris Pratt, aki ekkor még nem számított nagy névnek Hollywoodban. A filmet James Gunn rendezte és hatalmas sikert ért el azzal, hogy 773 millió dollárt sikerült termelnie és a 2. lett az évben a Transformers után.
  • A Marvel ezenfelül tovább folytatta az Amerika Kapitány sorozatot a Tél Katonájával, ami kétszer annyi bevételt produkált, mint az előde. (714 millió dollárt)

3. Fox

A stúdiónak remek éve volt és évek óta most először lett első a hazai box office listákon. 2013-ban a Fox 6 nagy filmbe fektetett 1.064 billió dollárral, amelynek eredménye 2014-re 1.769 billió dollár lett.
  • Világszerte a legnagyobb filmje a X-Men: Az eljövendő múlt napjai, amely 746 millió dollár bevételt hozott.
  • A Majmok Bolygója - Forradalom szintén nagy siker volt (708 millió dollár), ahogyan a Rio 2 (499 millió dollár) és az Így neveld a sárkányodat 2. is (619 millió dollár).
  • És akkor ott van még Gillian Flynn könyvének adaptációja a Holtodiglan, amely a hazai toplisták élén állt 10 hétig. David Fincher legsikeresebb filmje lett azzal, hogy 357 millió dollárt produkált. 
  • Az Útvesztő 339 millió dollárral egy új franchise-t nyitott meg.


A VESZTESEK

1. Sport filmek

A sport filmek nem voltak túl népszerűek 2014-ben a mozikban. 
  • Az Újoncok Napja, Kevin Costner főszereplével mindössze 29 millió dollárt hozott vissza.
  • A When the Game Stands Tall közel azonos értéket hozott vissza, mint amennyi a ráfordítás volt.
  • John Hamm főszereplésével a Millió Dolláros Kar elkeserítő 10 millió dollárt hozott vissza.

2. "Kardos és szandálos" filmek

Úgy tűnik a moziba járók nem kedvelték a tunikák és a Hercules idejébe visszautazást. Három ilyen film is hatalmasat bukott az idén.
  • A Hercules Legendája Kellan Lutzal az élen világszerte mindösszesen 60 millió dollárt termelt, ami szegényes ahhoz képest, hogy 70 millióba került az elkészítése.
  • A Trónok Harcából ismert Kit Harington főszereplésével bemutatott Pompeii 118 millió dollárt hozott és 100 millióból készült el.
  • A Paramount-os Hercules szintén nagyot bukott, amikor a nyitóhétvégén alulmaradt a Lucy-val szemben. 

3. Férfi sztárok

Néhány férfi színész, akik egykoron moziba-csalogató névként voltak nyilvántartva, idén nem szerepeltek túl fényesen.
  • Johnny Depp - aki egykoron a Karib-tenger kalózaival hatalmasat dobbantott - idén a Transzcendenssel nem volt túl sikeres, a film hatalmas csalódás volt a 100 millió dolláros bevétellel világszerte (a film 100 millió dollárból készült)
  • A másik nagy név, aki nemzetközi húzóerőt jelentett Tom Cruise, idén A Holnap Határa film főszereplője volt. A filmet a kritikusok szerették, de a hazai nézők már kevésbé. A film amely 178 millió dollárból készült, a hazai mozikból mindössze 100 millió dolláros bevételt tudott visszahozni.

Forrás: [x]

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése