2015. január 2., péntek

Wes Ball interjú (2014 dec.) 1. rész


December 18-án készült egy hosszabb interjú Wes Ballal, Az Útvesztő és a további filmek rendezőjével, és mivel sok érdekes dolog elhangzik benne, így hozom nektek a fordítást. Nagy terjedelme miatt két részben érkezik majd. :)

Okozott bármi nehézséget számodra Az Útvesztő történetének filmre történő adaptálása?
Tudod, szerintem elég jó lett ez az adaptáció. James mindig arról beszélt, hogy 6 éven át írta a könyvet, vagy sok ideje volt arra, hogy kigondolja a dolgokat és megfelelő irányvonalakat.
A kezdeti fázisban a fő kihívás a karakterek és az egész történet lényegének megragadása volt, miközben egy 300 oldalas könyvből kellett egy 100 oldalas forgatókönyvet csinálnunk. Vagyis sok dolgot össze kellett tömörítenünk, néhány kisebb dolgot pedig át kellett alakítanunk, hogy a motivációk és a történeti csavarok erősebbek legyenek. De végül mégis csak hasonló maradt a könyvhöz.

Ki volt a legnagyobb meglepetés, mint előadó a színészgárdából?
Őszintén szólva Dylan volt az. Ő volt az utolsó, akit meghallgattunk, mert az egész világot bejártuk, hogy megtaláljuk a szerepekre a megfelelő színészeket. És be kell ismernem, hogy elsőnek nem voltam biztos abban, hogy Dylan lesz a megfelelő ember. Egészen addig így gondoltam, amíg nem találkoztam vele és le nem ültünk beszélgetni.
A próbafelolvasáson végül nyilvánvalóvá vált, hogy mennyire tehetséges. Sokféle tud lenni és szerintem már most egy mozisztár. Ő a mi legnagyobb ajándékunk. Képes lesz arra, hogy a végéig elvigye a hátán ezt a franchise-t. Az egész történet tulajdonképpen az ő vállán nyugszik, és ő egy remek színész. De azt is mindenképp el kell mondanom, hogy a többi színész ugyancsak nagyszerű volt. Kaya, Will és a többiek mind remek munkát végeztek. Nem is lehetnék velük jobban megelégedve.

Úgy tűnik, hogy sikerült néhány karriert elindítanod ezzel a filmmel.
Remélem is. Bennem van az az önző vágy, hogy amikor évek múlva visszanéztek erre a kis filmre, akkor majd láthatjátok ezeket a srácokat, akik akkor már nagy sztárok lesznek, hogy milyenek voltak a kezdetekkor. Tudod ugye, hogy mire gondolok? Ők mind remek színészek. És persze jól is néznek ki. És megvolt hozzá a tehetségük, hogy a megfelelő érzelmeket átadják a filmben, és szerintem ez igazán nagyon jól sikerült.

Mikor elsőnek néztem Az Útvesztőt, akkor magamban pipálgattam az ismertebb színészeket. Például, hogy "Ő Stiles a Teen Wolfból" vagy "Ő meg Jojen a Trónok harcából". Nagyon szerencsés vagy, hogy velük dolgozhattál.
Igen, szerencsénk volt. A köszönet ezért Denise Chaimant és a casting rendezőnket illeti. Megbeszéltük az elején, hogy jó színészeket szeretnénk találni, ez volt a legfőbb célunk. Semmi más. Olyan embereket akartunk találni, akikbe bele lehet fektetni, akikben hinni tudunk.

Nem olvastam akkoriban még könyvet, de meglepett, hogy nem volt semmilyen szerelmi szál Teresa és a fiúk között, akik közé került.
Igen, nekem is ez az egyik dolog, ami tetszett, mert hogy ilyen a könyvben sincs. Nem szerettem volna valami tipikus szerelmi háromszöges cuccot csinálni. Azonban elmondhatom, hogy azért van köztük valamilyen kapcsolat. Van közös múltjuk, történelmük, amiről majd a következő filmekben tudhatunk meg többet. De ez sosem ilyen "szerelmi dolog" volt, annál sokkal ártatlanabb.
A film inkább a testvéri kapcsolatra és a túlélésre koncentrált, és a körülményekre, amibe ezek a fiatalok belekerültek. Ez egy fiús kaland, és úgy érzem valami újat hozott a szokásos YA történetek közé. Nyugodtan hívhatod annak.

Tegnap este olvastam el Az Útvesztő könyvet és nagyon meglepett, hogy az ott lévő telepatikus kapcsolat végül nem került bele a filmbe. Miért hagytad ki?
Tudod, néhány dolog, ami jól működik a könyvekben, nem biztos, hogy ugyanolyan jól működne a vizuális médiában. Ezt csakis úgy lehetett volna ábrázolni, hogy miközben a két ember mereven bámulja egymást, egy hang hangzik fel köztük a fejükben. Ez így nem működött volna, főleg egy ilyen filmben ahol inkább reálisabb hangulatot és stílust próbáltunk megcélozni, egyszerűen nem működött volna.
Szóval ezt kivágtuk és az információkat pedig álmok formájában építettük bele a filmbe. Ezzel jeleztük, hogy van kapcsolat a két karakter között és hogy erről később tudunk meg többet. Ez volt a legnagyobb változtatás, amiért a rajongók leginkább felszólaltak. De úgy hiszem, hogy végül megértették, hogy miért kellett kivágnom. Hosszú távon nem működött volna.

Gondolkoztál már azon, hogy később belerakd-e valamelyik következő filmbe? Vagy később sem lesz semmilyen telepátia?
Ezt nehéz megmondani. A telepátia egy nagyon fantasy-s ötlet, és mi inkább science fictiont szeretnénk készíteni. Vagyis valószínűleg ez a válasz a kérdésedre.


*Az interjú 2. része holnap érkezik!

3 megjegyzés:

  1. Köszönet a fordításért, nagyon jó volt olvasni:) Az utolsó 2 kérdés/válasz érdekes. Aszittem a 2. részben valahogy már belerakják ezt a telepátia dolgot. Ha a 2. részből is kihagyják a filmben, kíváncsi leszek, hogyan oldják majd meg:) De biztos jo lesz:)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon érdekes interjú volt.
    Ezer köszönet a fordításért :))) Várom a folytatást is :D

    VálaszTörlés
  3. Kíváncsi vagyok, hogyan oldják meg telepátia nélkül...
    “Stiles a Teen Wolfból”
    “Jojen a Trónok Harcából”
    És mi van “Effyvel a Skinsből”?><:D

    VálaszTörlés